banner Pieter Konijn
NIEUWS - Op locatie

Bouwprojecten Utrecht zetten volgende stappen

02 december 2014

De bouw van het multiplex van Kinepolis bij de Utrecht Jaarbeurs lijkt van start te kunnen gaan. De Raad van State heeft afgelopen vrijdag het bezwaar ter zijde geschoven van Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU). De stichting is van mening dat de bouw en het exploiteren van de bioscoop ten koste gaat van de luchtkwaliteit in het centrum van de Domstad. Volgens SSLU hadden het college van B&W en de Utrechtse gemeenteraad niet mogen vaststellen dat er wordt voldaan aan de wettelijk luchtkwaliteitseisen, zo valt te lezen op DUIC.
De Raad van State is tot een ander oordeel gekomen waardoor het nieuwe bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor de bouw van de bioscoop actief zijn geworden. Wanneer Kinepolis met de bouw wil gaan starten is nog niet bekend.

Wel is er ondertussen ook iets meer duidelijkheid over de toekomst van bioscoop City aan Voorstraat 89 in Utrecht. De directie van Kinepolis is in gesprek getreden met filmondernemer Jos Stelling over diens plannen om in City een nieuwe arthousebioscoop met vijf zalen te vestigen. City zou sluiten op het moment van opening van de bioscoop van Kinepolis bij de Jaarsbeurs. Omdat het pand waarin City is gevestigd echter nog steeds in bezit is van de familie Wolff ontwikkelde Jos Stelling het plan om er een arthousebioscoop in te vestigen. De vraag was hoe Kinepolis hier op zou reageren. Partijen hebben inmiddels afgesproken dat City open blijft. In de komende maanden wordt besloten of de exploitatie door Kinepolis of door Jos Stelling zal worden voortgezet. City wordt hoe dan ook een artthousebioscoop, zo bevestigt Jos Stelling.

Bewoners van de Utrechtse wijk C waar ondernemer Pim Hermeling de arthousebioscoop De Kade wil bouwen, hebben inmiddels kennis kunnen nemen van de exacte plannen. De plannen werden vorige week getoond aan bewoners en belangstellenden bij het Infocentrum Stationsgebied in het Stadskantoor in Utrecht. Sommige buurtbewoners gaven te kennen niet gelukkig te zijn met de komst van de bioscoop. Er werd kenbaar gemaakt dat men het gebouw, dat tegen de parkeergarage Paardenveld wordt aangebouwd, te hoog vindt worden en dat men bang is voor overlast. Pim Hermeling liet RTV Utrecht weten: ‘Dat klinkt misschien gek met acht zalen, maar ik zoek de intimiteit in het gebouw en rust eromheen. Bovendien moeten we voldoen aan allemaal regels die geluidsoverlast moeten voorkomen.’
Hermeling en en de andere initiatiefnemers blijven werken aan een realisatie van de bioscoop in 2016. De Kade moet onder meer onderdak moeten gaan bieden aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), het Nederlands Film Festival en ook ruimte bieden aan filmtheater 't Hoogt.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN