banner Pieter Konijn
NIEUWS - Op locatie

Cinecitta bestaat 100 jaar

13 oktober 2016

Op 13 oktober 1916 werd in het fraaie pand van Cinecitta in Tilburg voor het eerst een film gedraaid. Precies honderd jaar later wordt die in het kader van het eeuwfeest opnieuw vertoond. En er zijn meer feestelijke acties.

Cinecitta in Tilburg bestaat honderd jaar en dat wordt vandaag gevierd met de vertoning van de film die honderd jaar geleden ook te zien was: Salammbo. In zaal 1 voor slechts één euro.
Het drama Salammbo (Domenico Gaido, 1914) is gebaseerd op een historische roman van Gustave Flaubert en verscheen in 1862. De titel verwijst naar de fictieve figuur Salammbo, de dochter van de Carthaagse veldheer Hamilcar Barkas. Let op: de tussentitels zijn in het Engels.

In 1916 werd in het sociëteitsgebouw van de Souvenir des Montagnards een bioscoop geopend. Deze filmzaal, later onder meer bekend als Cinema Royal, Ambassade en Camera 1 en 2, overleefde recessies, een wereldoorlog, de komst van de video en de vestiging van megabioscopen. Dit succes had veel te maken met de programmering, waaronder vertoningen van de eerste geluids- en kleurenfilms, nachtvoorstellingen, pikante rolprenten en artistieke producties.

Vanaf 1982 werden de zalen van Ambassade en Camera overgenomen door Bert Goessen en Frans van Beek. Zij noemden hun bioscoop Cinecitta, naar de beroemde filmstudio in Rome. Die naam gaf tevens blijk van hun aspiraties: het vertonen van artistieke films. Ook introduceerden zij de sneak preview.
In 2014 werd het historische pand fraai verbouwd en ingericht op de toekomst.

Ter gelegenheid van het jubileum schreef Berry van Oudheusden een boekje over 100 jaar Cinecitta dat door het theater werd uitgegeven en daar ook voor tien euro verkrijgbaar is.

Om het honderdjarig bestaan voor de bezoekers extra feestelijk te maken zijn er de rest van de maand oktober acties, waaronder koffie, thee en broodjes voor 100 cent (wel even de voorwaarden checken); bij besteding van 100 euro twee gratis kaartjes en iedere honderdste bezoeker voor bioscoop en/of horeca betaalt slechts 100 cent.

 

Cinecitta in Tilburg / Pieter Jooss

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px