banner Pieter Konijn
NIEUWS - Op locatie

De Bios Drachten breidt uit

09 mei 2017

Met meer ruimte, thema-avonden en een kaasplankje na afloop wil De Bios Drachten de bezoekers beter bedienen. Met de bouw is al begonnen. Na de zomer moet de eerste fase klaar zijn.

Friezen gaan weinig naar de film. In 2015 was het bereik in Friesland volgens de Stichting Filmonderzoek 19 procent, goed voor een plek onderin de landelijke lijst van film-minnende provincies.

De Bios in Drachten heeft jaarlijks 170.000 bezoekers. Om die te behouden besloot directeur-eigenaar Sander Hakbijl tot een uitbreiding van zijn theater, De Bios Drachten. Hij lichtte zijn plannen dit weekend toe in het Friesch Dagblad. ‘Je ziet de grote ketens in de steden fors bouwen aan nieuwe vestigingen. Wij zijn een kleinschalige bios, met zeven zalen in een middelgrote plaats. Dan moet je je onderscheiden in beleving en uitstraling.’

De uitbreiding (fase A) betreft totaal 250 vierkante meter. Aan de linkerzijde van het huidige pand wordt de foyer anderhalf keer zo groot gemaakt, een keuken gebouwd en magazijnruimte gecreëerd.

De bezoeker zal beter worden bediend, aldus Hakbijl. Er zullen experimenten met thema-avonden worden gehouden en er wordt een mogelijkheid tot nazit geboden, inclusief hapjes als een kaasplankje of bittergarnituur. Volgens de directeur is daar ook behoefte aan: ‘We merken dat mensen vooral doordeweeks graag nog een halfuur blijven napraten.’ Na de zomer moet fase A zijn afgerond. In fase B wordt de entree vergroot.

Dat het theater ook flexibel is en snel op wensen van bezoekers kan inspelen, bleek vorige maand toen De Bios zijn openingstijden verruimde vanwege de grote belangstelling voor Het doet zo zeer. In de documentaire schetst Heleen van Royen een portret van haar dementerende moeder. De verzoeken om de docu buiten de reguliere openingstijden te zien kwamen vooral uit de zorgsector en van mantelzorgers.

 

Een schets van hoe De Bios Drachten er na de verbouwing komt uit te zien / Friesch Dagblad

 

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)