banner Pieter Konijn
NIEUWS - Op locatie

Eye heeft eindelijk zijn Collectiecentrum

05 januari 2016

Na een zwerftocht van enkele decennia heeft de collectie van EYE, voorheen het Filmmuseum, eindelijk een vaste stek. Gisteren was de overdracht van het gebouw in Amsterdam-Noord.

Sandra den Hamer nam de sleutels in ontvangst van het net opgeleverde Collectiecentrum, gelokaliseerd aan de Asterweg, op tien minuten lopen van EYE. In het gebouw is plek voor de filmcollectie, de posters, foto’s, documenten en boeken. Ook zijn er werkplaatsen voor conservatoren, en restaurateurs en archiefmedewerkers, en kunnen onderzoekers er terecht. Het is voor het eerst dat het instituut alle collecties onder één dak heeft.

Hiermee is een einde gekomen aan een zwerftocht die midden jaren zestig begon. Het toenmalige Filmmuseum betrok toen een bescheiden ruimte in het Stedelijk Museum, Amsterdam. Daarna volgden het Vondelparkpaviljoen, landgoed Koningshof in Overveen, bunkers in Heemskerk en Castricum en een loods in Vijfhuizen. De bibliotheek zit momenteel in een kantoorpand op bedrijvenpark Over-Amstel.

Tot aan de zomer zullen alle collecties naar de Asterweg worden verhuisd. Alleen de verzameling nitraatfilms uit de periode 1895-1950 blijft wegens brandgevaar buiten het depot opgeslagen.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180