banner Pieter Konijn
NIEUWS - Op locatie

Filmhuis Alkmaar opent zijn deuren

07 maart 2014

Na jarenlang getouwtrek met de gemeente over de toekomst van Provadja, het filmhuis aan de Verdronkenoord in Alkmaar, sloot het op 1 december vorig jaar de deuren.

Het laatste gedonder in de glazen ging over een verhuizing van het filmhuis naar een nieuwe, nog te bouwen JT-bioscoop in Overstad, ver uit het centrum van Alkmaar waar Provadja huisde. Het bestuur van het filmhuis wilde daarom niet. Het leek einde verhaal. Maar toen dat einde er eind 2013 kwam stond er meteen een nieuwe stichting klaar, met nieuwe bestuursleden en vrijwilligers, allemaal filmliefhebbers in Alkmaar die hun filmhuisfilm niet wilden missen. Zij hebben de laatste maand naar eigen zeggen gehamerd en geschilderd en de oude boel die Provadja was geworden, opgeknapt. Het geklus leverde één stoel minder in de filmzaal op, het zijn er nu 54. De zelfbenoemde plek voor 'beeld, geluid, verbeelding en smaak' heeft nieuwe horeca en behalve film is er wekelijks livemuziek in de bar.

Met steun van de gemeente mag het filmhuis op de oude plek blijven totdat er naar de bioscoop in Overstad verhuisd wordt, vermoedelijk in 2015. Grote titels zoals Oscarwinnaars 12 Years a Slave en La Grande Bellezza openen Filmhuis Alkmaar op 7 maart. En er is meteen ruimte voor klassiek want Metropolis van Fritz Lang (1927) wordt eveneens vertoond en geeft meteen het thema aan het feestweekend.

lees meer

Riet Zegers

Riet Zegers is uitgever van Holland Film Nieuws en verantwoordelijk voor de eindredactie en advertentieverkoop. Met haar bedrijf Filmplan verzorgt zij de programmering van diverse bioscopen en filmtheaters door het hele land. Daarnaast houdt Filmplan zich bezig met een breed scala aan filmgerelateerde projecten (o.a. het uitgeven van het adresboek).
Website www.filmplan.nl / Linkedin riet-zegers

Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Banner_USHIO240x180