banner Pieter Konijn
NIEUWS - Op locatie

Filmtheater Lumière graaft in het verleden en bouwt aan de toekomst

05 november 2014

Er is zeven jaar naar toe gewerkt, maar vandaag kon dan eindelijk het symbolische startschot worden gegeven voor de bouw van het nieuwe filmtheater Lumière in Maastricht. Dat gebeurde door wethouder van cultuur Mieke Damsma. Zij overhandigde de directeuren van Lumière, Nico Haenen en David Deprez, een drukmeter van een van de ketels uit het voormalige ketelhuis in de hoop dat deze - net als veel andere, oude elementen - een plekje zal vinden in de nieuwe inrichting.

Op de plek waar voorheen de elektriciteit van de Sphinx-fabriek werd opgewekt, verrijst in de komende periode het nieuwe onderkomen van het bekende filmtheater in Maastricht. In het nieuwe complex, dat schuin tegenover de eveneens in aanbouw zijnde nieuwe bioscoop van Pathé ligt, komen zes filmzalen met in totaal iets meer dan 500 stoelen (respectievelijk 160, 90, 90 en drie keer vijftig stoelen).

De zalen gaan op ingenieuze wijze geplaatst worden in de twee hallen achter het karakteristieke hoofdgebouw waar de horeca ondergebracht gaat worden. De architectenbureaus Verlaan & Bouwstra Architecten (die renovatie) en JHK Architecten (verantwoordelijk voor de entree en de filmzalen) hebben gekozen voor een ontwerp dat behoud de industriële identiteit garandeert. Dat moest ook wel want het voorste deel van het pand is een Rijksmonument.

De filmzalen van het nieuwe Lumière worden aangevuld met een horecagelegenheid waar tot in de late uren gegeten en gedronken kan worden. In de zomer kan men tevens terecht op het terras dat aan de voorzijde van het theater, aan het basin, komt. Voor het exploiteren van de horeca heeft men de in Maastricht bekende Johan Kamstra in dienst genomen. Bij de inrichting krijgt men hulp van gerenomeerd adviseur Dorine de Vos. Zij tekende eerder ook voor Hotel New York in Rotterdam en Villa Augustus in Dordrecht.

Filmtheater Lumière wordt niet de enige huurder van het pand. Ook poppodium De Muziekgieterij en Bureau Europa, de organisatie voor architectuur en vormgeving, nemen hun intrek in het gebouw dat een totale investering vraagt van 27 miljoen euro.

De partijen hopen de opening van de veelbelovende locatie eind 2015 te kunnen vieren, maar een opening begin 2016 lijkt realistischer te zijn.

Startschot bouw Filmtheater Lumière Maastricht
Foto: van links naar rechts wethouder van cultuur Mieke Damsma, zakelijk directeur Nico Haenen en artistiek directeur David Deprez.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN