banner Pieter Konijn
NIEUWS - Op locatie

Groen licht voor Viking Film & Theater

01 november 2016

Artist impression Viking Film & Theater, ontwerp architectenbureau SeARCH

Het was nog even spannend, maar het lijkt erop dat er binnenkort echt begonnen kan worden aan de bouw van het nieuwe filmtheater in Deventer, Viking Film & Theater. De gemeenteraad heeft woensdag 19 oktober ingestemd met de benodigde extra financiering.

Het werd dit voorjaar opeens spannend of de bouw van het nieuwe theater wel zou kunnen doorgaan. Bij de sloop van de gymzalen aan de Welle in Deventer bleek dat de fundering voor problemen ging zorgen. De bestaande fundering kon niet worden gebruikt. Er moet een nieuwe, archeologie-vriendelijke fundering komen. Extra kosten: 1,5 miljoen euro.

De gemeenteraad stemde onlangs in met de extra investering. Het geld is gevonden in een bezuiniging op de jaarlijkse cultuurbegroting en een extra last voor de exploitant van De Viking.

'We zijn erg blij dat het probleem met de financiering van de fundering nu is opgelost', aldus Anton van Amersfoort, directeur van Filmhuis De Keizer. 'Wel hebben we moeite met de dekking van deze investering. Ons inziens had deze uit de algemene middelen van de gemeente gefinancierd moeten worden. Nu gaat het ten koste van andere culturele instellingen en daarmee zijn wij erg ongelukkig.'

Viking Film & Theater wordt niet alleen de nieuwe vestigingsplaats van het huidige filmhuis de Keizer, maar gaat ook onderdak bieden aan Theater Bouwkunde. Er komen in totaal vier filmzalen en een theaterzaal. De filmzalen krijgen samen ruim 300 stoelen, in de theaterzaal is plaats voor een kleine 200 bezoekers. Daarnaast zijn er straks een restaurant en een grand café te vinden in Viking. Het filmhuis en het theater gaan ook verder als één organisatie.

De totale kosten van het nieuwe theater komen naar verwachting uit op circa 11,5 miljoen euro. Een deel daarvan wordt bekostigd door de provincie Overijssel.

Viking Film & Theater is ontworpen door architectenbureau SeARCH. Er wordt momenteel gewerkt aan het technisch ontwerp. Als dat klaar is kan er worden gestart met de bouw.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px