banner Pieter Konijn
NIEUWS - Op locatie

Jarig Lumière gaat vernieuwd de toekomst in

15 oktober 2016

Lumière Cinema opent de deuren. Foto VAAG Photography.

In Maastricht is gisteren de officiële opening gevierd van Lumière Cinema. Die vond daarmee plaats precies veertig jaar na de oprichting van het toenmalige filmhuis in 1976. Het officiële moment gebeurde in aanwezigheid van enkele van de oprichters van het eerste uur en van een groot genodigden, waaronder burgemeester Annemarie Penn-te Strake.

Zij benadrukte in haar toespraak hoe belangrijk de vestiging van het theater is op deze plek vol historie. Ze sprak over een scharniermoment in de geschiedenis van Maastricht. De officiële opening van de zalen werd echter verricht door wethouder van cultuur Mieke Damsma die nauw betrokken was bij de realisatie. Zij deed dat vanaf een oude werkbank met de woorden: ‘Vive le Lumière, Vive le Cinema’.

In het nieuwe filmtheater Lumière, dat is verrezen op de plek waar voorheen de elektriciteit van de Sphinx-fabriek werd opgewekt, zijn in een ruime opzet zes splinternieuwe filmzalen te vinden. Zij hebben samen bijna 500 stoelen met veel beenruimte. Drie zalen hebben ieder 48 stoelen, twee hebben er 96 en de grootste zaal heeft 160 stoelen.

De filmzalen van het nieuwe Lumière worden aangevuld met een horecagelegenheid waar men volgens Maastrichtse gewoonte lekker kan eten en drinken. De horeca is gevestigd in het imposante oude ketelhuis en roept allerlei herinneringen op aan de industriële geschiedenis van het pand.

Voor de inrichting van Lumière werd de gerenommeerde adviseur Dorine de Vos aangetrokken. Zij verzorgde eerder ook de inrichting van Hotel New York in Rotterdam en Villa Augustus in Dordrecht.

In de zomer kan men tevens terecht op het terras dat aan de voorzijde van het theater komt, en dat aan het water ligt. Het nieuwe Lumière ligt schuin tegenover de nieuwe bioscoop die Pathé die in november 2015 werd geopend.

Vandaag, zaterdag 15 oktober, volgt de feestelijke opening voor het publiek. Dat gebeurt in de aanwezigheid van actrice Hadewych Minis. Zij komt de vertoning van de Duitse komedie Toni Erdmann opluisteren waarin zij een rol speelt.

Niet alleen de opening van Lumière, maar ook het veertigjarige bestaan, wordt deze dagen flink gevierd. Dat gebeurt met een feestelijk jubileumprogramma.

Met de opening van Lumière aan Bassin 88 komt er een einde aan het tijdperk Boogaardenstraat. Maar het Maastrichtse publiek zal vast snel kunnen wennen aan het prachtige nieuwe onderkomen van het theater dat de naam Filmtheater Lumière achter zich laat en verder gaat als Lumière Cinema.

 

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake sprak het publiek van grote hoogte toe.

De trotse Lumière-directeuren David Deprez (links) en Nico Haenen.

Foto's VAAG Photography

 

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px