banner Pieter Konijn
NIEUWS - Op locatie

Kinepolis gaat Utopolis overnemen

10 juli 2015

Bioscooponderneming Kinepolis gaat de Luxemburgse bioscoopgroep Utopolis SA overnemen. De twee bedrijven hebben daarover een principeakkoord bereikt. Met de overname komen ook de vijf Utopia-bioscopen in Nederland in Belgische handen. Het beursgenoteerde Kinepolis heeft het nieuws vanochtend vroeg middels een persbericht bekendgemaakt.

In totaal heeft Utopia SA dertien bioscopen in vier landen, te weten in Luxemburg, Nederland, België en Frankrijk. In 2014 registreerde het concern 3,4 miljoen bezoekers en een omzet van 41 miljoen euro.

In Nederland exploiteert Utopolis bioscopen in Almere (8 zalen), Den Helder (6 zalen), Emmen (7 zalen), Oss (5 zalen) en Zoetermeer (8 zalen). Deze theaters hebben gezamenlijk 6.285 stoelen.

Utopolis SA wordt geleid door CEO Nico Simon die ook president is van Europa Cinemas, het Europese theaternetwerk dat de promotie van Europese films nastreeft. In Nederland wordt de directie van Utopia Nederland bv gevoerd door Peter Isaak.

Kinepolis en Utopia SA gaan in de komende periode de voorwaarden van de beoogde overname verder invullen. Hoeveel geld er gemoeid zal zijn met de overname is nog niet bekend. Voor wat betreft de overname van de Belgische bioscopen zal Kinepolis toestemming vragen aan de Belgische Mededingingsautoriteit. Voor Nederland is dat niet aan de orde.

In Nederland nam Kinepolis in de zomer van 2014 negen bioscopen van het voormalige Wolff-concern over. Camera in Utrecht is daarvan inmiddels gesloten. Kinepolis bouwt momenteel aan een nieuwe bioscoop in Dordrecht. Begin deze maand werd bekend dat de start van de bouw van het multiplex van Kinepolis in Utrecht ook kan beginnen omdat ook de Raad van State instemde met het afgeven van de bouwvergunning door de gemeente.

Eerder deze week nam Kinepolis de Franse bioscoop Mégaroyal in Bourgoin-Jailleu over.

lees meer

Riet Zegers

Riet Zegers is uitgever van Holland Film Nieuws en verantwoordelijk voor de eindredactie en advertentieverkoop. Met haar bedrijf Filmplan verzorgt zij de programmering van diverse bioscopen en filmtheaters door het hele land. Daarnaast houdt Filmplan zich bezig met een breed scala aan filmgerelateerde projecten (o.a. het uitgeven van het adresboek).
Website www.filmplan.nl / Linkedin riet-zegers

Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie