banner Pieter Konijn
NIEUWS - Op locatie

Meer duidelijkheid nieuwbouw Corso Castricum

21 maart 2017

De voorgenomen nieuwbouwplannen voor bioscoop Corso in Castricum zijn teruggebracht tot twee locaties. Dat is de uitkomst van een onderzoek naar de mogelijkheden om de bioscoop voor het dorp te behouden. De plekken zijn De Brink en Dorpsstraat, waar Corso nu ook zit.

Eigenaar Erik Weel heeft zelf een voorkeur voor nieuwbouw aan De Brink boven uitbreiding in de Dorpsstraat. ‘Als je naar mogelijke realisatie kijkt heb ik in de Dorpsstraat te maken met zes particuliere eigenaren en een mobiliteitsvraagstuk, zoals waar laat je netjes fietsen en auto’s. De Brink heeft één eigenaar, de gemeente, en is nu deels een overloop-parkeerterrein. Dat maakt het allemaal een stukje gemakkelijker.’

Het huidige Corso zit al sinds 1937 aan de Dorpsstraat en moet opgeknapt worden. Ook de projectie is toe aan vervanging, maar die investering is alleen rendabel te maken bij uitbreiding. Zelf denkt Weel daarbij aan vier zalen van elk 100 stoelen. Dat zijn er nu twee. De gemeentelijke stuurgroep bekeek twaalf locaties en heeft daar nu twee van voorgedragen.

Al acht jaar praat de gemeente over verbouwing of vervanging van Corso, dus Weel is blij met de uitspraak. Maar hij snapt dat het lang duurt. ‘Een bioscoop zonder exploitatiesubsidie in een oude dorpskern inpassen is alleen rendabel als je zaken gaat combineren en stapelen. Dat vraagt veel tijd, creativiteit en (bestuurlijke) inspanning.’

Als er inderdaad nieuwbouw wordt gepleegd, wil Weel zoveel mogelijk proberen de klassieke uitstraling van Corso te handhaven. ‘Het gaat in eerste instantie om betere faciliteiten en verbreding van het aanbod voor onze huidige bezoekers, zonder concessies te doen aan het karakter van ons filmtheater.’ Hij hoopt met de verdubbeling meer jeugd in de leeftijd van twaalf tot zestien jaar en Cinevillepashouders te kunnen trekken.

Het wachten is nu op een definitief oordeel van de gemeenteraad.

 Wachten op uitsluitsel: Erik Weel voor zijn Corso / Aart Tóth

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN