banner Pieter Konijn
NIEUWS - Op locatie

Pim Hermeling wil arthousebioscoop in Utrecht realiseren

13 maart 2014

Plannen om het aantal bioscoopschermen in Utrecht uit te breiden, blijft de gemoederen bezig houden. Directeur Pim Hermeling van filmdistributeur Wild Bunch wil dat er in Utrecht nog voor het einde van 2016 een arthousebioscoop komt. Hij heeft zijn plannen daartoe op 12 maart aan wethouder cultuur Lintmeijer overhandigd, zo meldt De Utrechtse Internet Courant (DUIC). Het gaat om een project met de naam De Kade dat zeven zalen moet krijgen en gevestigd moet worden bij parkeergarage Paardenveld in het centrum van Utrecht.

Pim Hermeling liep al twaalf jaar lang rond met plan om in Utrecht een arthousebioscoop met horecavoorziening te beginnen. Hij deed er naar eigen zeggen nooit wat mee omdat er een artplex zou komen in plaats van filmtheater ’t Hoogt. Het project Bieb++, waar het artplex onderdeel van uit zou gaan maken, werd begin dit jaar door de politiek getorpedeerd omdat het te duur dreigde te worden.

Het niet doorgaan van Bieb++ was voor Hermeling reden om de stof van zijn oude plan af te blazen en snel met partijen in gesprek te gaan. Naar verluidt vond hij drie mededistributeurs - Cinéart, Lumière en Cinemien - en enkele projectontwikkelaars bereid mee te gaan in zijn plan. Hermeling beweert geen subsidie nodig te hebben. Hij wil alleen wel dat de gemeenteraad, het college van B&W en Projectorganisatie Stationsgebied (POS) meewerken om het plan snel van de grond te krijgen.

De Kade zou onderdak moeten gaan bieden aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), het Nederlands Film Festival, filmtheater 't Hoogt en Dutch Game Garden, meldt DUIC.

De plannen van Pim Hermeling doen die van filmondernemer Jos Stelling, die een arthousebioscoop wil realiseren in bioscoop City nadat bioscooponderneming Wolff zijn intrek neemt in het nieuwe multiplex op het Jaarbeursterrein, in een ander daglicht staan. In reactie op de nieuwe ontwikkelingen liet Stelling DUIC weten: 'Mocht het plan van Hermeling worden gerealiseerd, moet ik toch eens gaan kijken of de City er nog moet komen. Alhoewel dat ook wel een zwaktebod is. Ik weet het nog niet, voor mij is dit ook vrij nieuw. Ik wist wel dat er plannen waren en dat er met verschillende mensen werd gepraat, maar ik schrok er wel van dat het plan al zo concreet is.’

Wild Bunch-directeur Pim Hermeling, die in dagelijks leven tevens uitbater is van enkele Amsterdamse horecagelegenheden, was ooit mede-oprichter van filmdistributeur A-Film. Onder zijn leiding kwam in Amsterdam-Noord Pand-Noord als werkplaats voor bedrijven in de creatieve sector tot stand.

 

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN