banner Pieter Konijn
NIEUWS - Op locatie

Presentatie Handreiking Filmtheaters op festival

30 september 2015

Gisteren is op het Nederlands Film Festival de Handreiking voor Nederlandse Gemeenten gepresenteerd. Filmtheaters in beweging is uitgereikt aan Aline Knip, woordvoerder cultuur van D66 in de gemeente Utrecht. De publicatie is bedoeld voor bestuurders van gemeenten, beleidsmakers en –bepalers en is een gezamenlijk initiatief van NFTO (Het Nederlands FilmTheater Overleg), EYE, de NVBF (Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters) en de NVG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). De vorige handreiking stamt uit 2010.

Filmtheaters in beweging wil lokale bestuurders inzicht geven in de unieke kracht van filmtheaters en de relevantie daarvan voor gemeentes. Gulian Nolthenius, directeur NVBF, roemde in dat opzicht het unieke netwerk van filmtheaters in Nederland dat uit uit zo’n zeventig kleine filmhuizen met vrijwilligers bestaat en zo’n dertig grotere filmtheaters die dagelijks met professionele krachten films vertonen.

Naast ideeën en praktische voorbeelden over de waardevolle bijdrage van filmtheaters aan de lokale gemeenschap, economie en creatieve industrie, bevat de uitgave ook een stappenplan voor het ontwikkelen van een gemeentelijk (film)theaterbeleid. Speciale aandacht krijgt de functie van filmtheaters als laagdrempelige culturele en sociale ontmoetingsplaatsen en filmeducatie aanbieders.

Ten aanzien van de taken van filmtheaters, vroeg Alex de Ronde, (tijdelijk) voorzitter van het onlangs opgerichte Nederlands Film Theater Overleg (NFTO), de aandacht voor twee punten die de filmtheaters zorgen baren. Hij hoopt op een groter aanbod van kwalitatief goede, artistieke films. Alleen met een aanbod zoals dit jaar, met de goed ontvangen Prins en Gluckauf,  kunnen de filmtheaters voldoen aan hun publieke taak zoals omschreven in het beleid van het Filmfonds en de Raad voor Cultuur. Daarnaast signaleren de filmtheaters volgens De Ronde in toenemende mate een programmeringsprobleem: voor arthouse distributeurs zou het (te) moeilijk worden om de kleinere artistieke film te programmeren.

Lees hier de complete handreiking filmtheater.

 

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180