banner Pieter Konijn
NIEUWS - Op locatie

Strijd om bouw Pathé Leeuwarden nog niet gestreden

23 augustus 2016

De strijd om de bouw van een nieuwe bioscoop van Pathé in Leeuwarden is een volgende fase ingegaan. De Raad van State heeft 9 augustus jongstleden geoordeeld dat het besluit van de gemeenteraad tot vaststellen van het nieuwe bestemmingsplan voorlopig moet worden geschorst.

Belangrijk wordt de bodemprocedure die Loren Holding al was gestart om zich te verzetten tegen de komst van een nieuwe bioscoop van Pathé. Loren Holding exploiteert de twee bioscopen in Leeuwarden, Tivoli en Cinema. In de komende procedure moet de Raad van State oordelen of de gemeenteraad van Leeuwarden wel juist heeft gehandeld door het nieuwe bestemmingsplan in mei goed te keuren. De bodemprocedure staat gepland voor eind oktober.

Volgens Loren Holding is de komst van Pathé naar de Friese hoofdstad funest voor de bestaande exploitaties. De gemeente Leeuwarden wordt verweten daar geen onderzoek naar te hebben gedaan. En bovendien heeft het de gevolgen niet tot zich door laten dringen van mogelijke leegstand als Tivoli en Cinema op den duur de deuren zouden moeten sluiten.

In een reactie laat Lauge Nielsen, directeur van Pathé weten: 'Wij zijn van mening dat de bezoekfrequentie in Friesland heel laag is, en dat Pathé middels nieuwe impulsen hier een verandering in zal kunnen aanbrengen. Wij zijn dan ook vol vertrouwen dat dit ook in de bodemprocedure wordt meegenomen en wij zullen alles doen om onmiddellijk aan de slag te gaan met de bouwvoorbereiding, mits er een positieve uitspraak van de Raad van State volgt.'

Pathé Leeuwarden, artist impression(Pathé Leeuwarden, artist impression)

Pathé wil in Leeuwarden een bioscoop bouwen met zeven zalen en 1.200 stoelen. Het multiplex moet in het centrum van de stad komen. Daarvoor is een plek bepaald tussen de Stadsschouwburg de Harmonie en het Paleis van Justitie. De gemeente Leeuwarden en Pathé sloten in 2015 een contract tot het bouwen van de nieuwe bioscoop.

Tivoli en Cinema, waar de bekende bioscoopfamilie Osinga al jaren het gezicht van is, hebben samen negen zalen en 1.390 stoelen. In reactie op de ontwikkelingen zegt Jos Osinga: 'De ondertoon van Pathé doet vermoeden dat wij het niet goed doen in Friesland, maar het feit ligt er nu eenmaal dat wij geen dichtbevolkte provincie zijn. De komst van Pathé naar Friesland zou het voortbestaan van de totale Friese bioscoopbranche - Leeuwarden, maar ook Drachten, Sneek en Heerenveen - in gevaar brengen, want Friesland is en blijft een krimpregio.'

Met de komst van de nieuwe Pathé-bioscoop zou het aantal zalen en stoelen in Leeuwarden in een keer bijna verdubbelen.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 1
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Martin 27-08-2016 om 19:31 uur
De kwaliteit en het aanbod in cinema en tivoli leeuwarden is ronduit slecht. Als pathe lid reis ik nu regelmatig af naar Groningen en Amsterdam voor een fatsoenlijke filmervaring. Als de bioscopen in Friesland willen opboksen tegen Pathe, doe dan eens wat aan vernieuwing.
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
LadyBird