banner Pieter Konijn
NIEUWS - Op locatie

Verborgen parel Kriterion weer even open

19 mei 2016

Met de opening van de Rotterdamse Trap, de tijdelijke opgang naar de top van het Groothandelsgebouw, komt ook een vergeten bioscoop weer onder de aandacht: Kriterion. Beklimmers van de Trap kunnen gratis even binnenstappen in dit sixties-pareltje.

Het gebeurt niet vaak dat bioscopen die niet langer in gebruik zijn, toch hun functie behouden. Maar bovenop het Groothandelsgebouw in Rotterdam zit zo’n gesloten bioscoop die nog helemaal intact is: Kriterion. Net als de gelijknamige theaters in Amsterdam en Den Haag was het een initiatief van bioscoopondernemer Piet Meerburg om studenten aan extra inkomen te helpen.

Kriterion opende in 1961, acht jaar nadat het Groothandelsgebouw van architect Maaskant het startsein vormde voor de Rotterdamse wederopbouw. De zaal, een ontwerp van de Nijmeegse J. Jansen, was sober maar stijlvol. Betimmering van notenhout op de muren, een zachtgeel plafond en blauwe vloerbedekking. Kriterion sloot in de jaren negentig, maar is sindsdien helemaal opgeknapt.

foto: Room with a view: het uitzicht vanuit de zaal (Rotterdam Viert de Stad)

Wat Kriterion zo bijzonder maakte was dat het doek konden worden weggeschoven zodat bezoekers een schitterend uitzicht hadden over het zich herstellende Rotterdamse stadshart. Dat uitzicht is sinds 1961 alleen maar mooier geworden, met het zicht op het nieuwe CS en de hoogbouw aan het Weena.

Tot 12 juni kunnen bezoekers de Trap van architectenbureau MVRDV beklimmen, en gelijk ook Kriterion aandoen. Dit weekend en aanstaande maandag is het theater het decor van een revue van John Buijsman over de wederopbouw, Het Hart van Rotterdam.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN