banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

2015: op koers voor een topjaar

16 juli 2015

De eerste zes maanden van 2015 zagen een aanzienlijke stijging van het bioscoopbezoek. De NVF heeft berekend dat in Nederland maar liefst veertien procent meer mensen naar de film gingen, in vergelijking met vorig jaar.

Een belangrijke factor hierin is de constante uitbreiding en vernieuwing van het bioscooppark, zo constateert de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten. Senior beleidsmedewerker Jan Huib Pannekoek: ‘Wij constateren dat het groeiend aantal bezoekers te verklaren is door met name de nieuwbouw van bioscopen. Bioscopen en filmtheaters die al wat langer bestaan laten die groei van bezoekers veel minder of niet zien.’ Hij voegt eraan toe dat de forse investeringen die met nieuwbouw gemoeid zijn, wel terugverdiend moeten worden door een groeiend aantal bezoekers.    

Toch kan ook worden vastgesteld dat een aantal films het dit jaar zeer goed hebben gedaan. Zo presteerden Michiel de Ruyter (5,9 miljoen euro) en Jurassic World (nu al 8 miljoen) boven verwachting, en maakten Fifty Shades of Grey (6,4 miljoen) en Fast & Furious 7 (8,4 miljoen) hun belofte waar. Ook bleef Gooische vrouwen 2 (6,8 miljoen) nog lang tickets verkopen. Momenteel is Minions een uitermate succesvolle titel. Films waar veel van verwacht worden zijn de slotaflevering van de Hunger Games-franchise, de nieuwe Bond Spectre en de doorstart van de Star Wars saga: The Force Awakens.

Michiel de Ruyter zegevierde aan de kassa (A-Film)

Zorgen zijn er natuurlijk ook. Steeds meer jongeren laten de bioscoop links liggen, en de groei van de home entertainment markt staat onder druk, ondanks vod-initiatieven.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px