banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Academy eert Agnes Varda

10 november 2017

De Belgisch-Franse film- en documentairemaker Agnes Varda zal morgen een ere-Oscar ontvangen. En dat is bijzonder, aangezien niet eerder een vrouw die eer te beurt viel. Het icoon van de nouvelle vague-beweging is nog altijd actief.

De Academy reikt de onderscheiding uit tijdens het jaarlijke Governors Awards Gala in Hollywood. Varda wordt daarmee lid van een van de meest exclusieve clubs uit de filmwereld: ze is pas de zeventiende ontvanger. Grootheden als Orson Welles, Akira Kurosawa en Alfred Hitchcock gingen haar voor. Het grappige is dat de in België geboren cineast hen vrijwel allemaal persoonlijk heeft gekend. Ze is met haar 89 jaar een van de oudste actieve filmmakers ter wereld.

Al voor de start van de nouvelle vague, begin jaren vijftig, had Varda haar eigen stijl ontwikkeld, waarin het filmen op locatie en inhuren van niet-professionele acteurs centraal stond. Ook had ze een uitgesproken feministische blik. Beroemd werden haar speelfilms Cléo de 5 à 7 en Sans Toi ni Loi, en de documentaire Les Glaneurs et La Glaneuse over het arme Franse platteland. Ook werd ze bekend als partner en collaborateur van regisseur Jacques Demy (Les Parapluies de Cherbourg), over wie ze na diens dood de film Jacquot de Nantes maakte. 

Dit jaar ontving Agnes Varda in Cannes ook al een ere-Gouden Palm voor haar laatste werk, de documentaire Visages Villages waarin ze met haar jonge co-regisseur JR door Frankrijk reist. Als die voor een Oscar zou worden genomineerd wacht Agnes nog heel wat dankwoorden. In Nederland brengt Cineart Visages Villages op 7 december uit, nadat de film ook op het IDFA te zien is geweest. 

Twee generaties, één blik: Agnes Varda en JR in Visages Villages / Cineart 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Phantom_Thread240x180
9694_BVHV_BANNER_HFN(240x180px)
17102.BARCO.HollandFilmNieuws.onlinebanner.v2
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px