banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Alain de Levita verlaat NL Film

05 november 2017

Na vijftien succesjaren gaat producent Alain de Levita NL Film verlaten. De Levita (1959) begon het productiehuis zelf in 2001. Hij won er onder meer twee Emmy’s en een Televizierring.

Als reden voor het vertrek noemt Alain de Levita de behoefte aan ‘een nieuwe uitdaging. Na ruim vijftien jaar NL Film is het tijd om mijn horizon te verbreden. Ik start volgend jaar een nieuw productiebedrijf. Wel blijf ik in de toekomst nog met NL Film en Endemol Shine samenwerken.’ Endemol Shine is de huidige eigenaar van NL Film.

De Levita was lid van het dagelijks bestuur van NL Film. Hij draagt zijn taken over aan creative director Kaja Wolffers, producent Sabine Brian en business director Ronald Versteeg. Zij vormen per heden het nieuwe management team. De laatste speelfilm die onder toezicht van De Levita tot stand kwam is Bankier van het verzet.

Alain de Levita was al een succesvol tv-producent bij John de Mol toen hij in 2001 samen met Johan Nijenhuis NL Film oprichtte. De nieuwe film- en televisieproductiemaatschappij was vrijwel direct succesvol: Volle maan, Ellis in Glamourland, Snowfever en de ZOOP-films waren grote bioscoopsuccessen. Een van de meest ambitieuze ondernemingen van De Levita was De storm, over de watersnoodramp van 1953. De dure productie (zes miljoen euro) wist een Platina Film te veroveren.

Opvallend was de reikwijdte van doelgroepen die het productiehuis bediende. Van jeugdfilms (Spangas, ZOOP, Foeksia de miniheks) tot dramaseries (Penoza, De zaak Menten, Zwarte tulp) en zeer uiteenlopende speelfilms (Tonio, Mannenharten, Taped, Knielen op een bed violen en recent nog Weg van jou). Het maakte NL Film tot een van de meest actieve en veelzijdige filmproducenten van Nederland. In 2010 verliet Johan Nijenhuis het bedrijf om voor zichzelf te beginnen.

Het productiehuis en daarmee De Levita werden voor hun inspanningen veelvuldig bekroond met nationale en internationale prijzen. Onder meer twee International Emmy Kids Awards, een Banff Rockie Award, een Gouden Kalf voor Beste Televisiedrama, de Gouden Stuiver en de Cinekid Kinderkast Publieksprijs. En natuurlijk een groot aantal Gouden Films.

Laatste De Levita-hit: Weg van jou / DFW

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN