banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Asscher in gesprek over herziening regeling kunstkinderen

14 augustus 2015

Deze week heeft minster Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gereageerd op kamervragen van D66 over de herziening van de regeling kunstkinderen. Uit de antwoorden blijkt niet dat de minister van plan is terug te komen op zijn voorstel om het aantal speeldagen te verlagen van 24 naar 18. Wel stelt hij zich nog te beraden op de reacties uit de consultatie en opnieuw met partijen in gesprek te gaan.

Met name de voorgestelde wijziging om het aantal speeldagen voor kinderen tot 12 jaar te verlagen van 24 naar 18 kon rekenen op fel protest vanuit de filmsector, waarover HFN eerder berichtte (zie HFN - Kamervragen over kunstkinderen regeling).

Steven Weyenberg die namens D66 de kamervragen indiende, zegt teleurgesteld te zijn in het antwoord. Met name omdat de minster ondanks alle oproepen vanuit de culturele sector, nog steeds geen signaal afgeeft de aanscherping te laten varen.  'Doodzonde. Niet alleen ontneem je daarmee veel kinderen hun plezier. Ook breng je een bloeiende tak van de Nederlandse filmindustrie in grote problemen.'

Weyenberg zal de minister blijven aansporen zijn voorstel te heroverwegen. 'De wijzigingen voor een betere begeleiding voor kinderen en het wegnemen van onduidelijkheid begrijp ik. Ook ik ben daar voorstander van. Maar wat knelt, is dat er geen enkele aanleiding is voor aanscherping. Ook bij de minister zijn er vanuit de praktijk geen negatieve ervaringen met kinderen of andere problemen bekend. Ook in het buitenland niet. In Duitsland en Luxemburg zit er zelfs helemaal geen begrenzing aan het aantal speeldagen. Kortom, het begint er op te lijken dat het een wet is op zoek naar een probleem.'

Inmiddels zijn partijen uit de culturele sector en de vertegenwoordigers namens ouders en pedagogen door het ministerie uitgenodigd voor een gesprek om hun reactie nader toe te lichten.

Belangenvereniging Filmproducenten Nederland zegt blij te zijn met de uitnodiging en hoopt van harte haar standpunt te kunnen verhelderen waarom minder speeldagen specifiek de filmsector in grote problemen zal brengen.

Begin september vinden de gesprekken plaats. De minister is voornemens om dit najaar met een definitief standpunt te komen waarna de gewijzigde beleidsregel direct zal ingaan.

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie