banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Bioscoopbezoek jongeren in Duitsland loopt terug

01 juni 2015

Vorige week maakten wij al melding van een krimp in de bezoekcijfers van Duitse bioscopen. Nu is duidelijk geworden waar dat aan ligt: jongeren gaan fors minder naar de film bij onze oosterburen. Een recent onderzoek van het Filmförderungsanstalt (het Duitse Filmfonds) laat zien dat in 2014 elf procent minder twintigers en acht procent minder tieners de theaters bezochten dan een jaar daarvoor. De totale krimp bedroeg 6 procent.
Over vijf jaar gemeten is de krimp zelfs schrikbarend te noemen: 36 procent minder tieners en twintigers. Daar staat tegenover dat net als in Nederland de groei van de oudere bezoeker in de lift zit. Ook in 2014 gingen in Duitsland drie procent meer vijftigers en twaalf procent meer zestigplussers naar de bioscoop.

Een rechtstreekse vergelijking met de Nederlandse situatie is door een ander gebruik van leeftijdscategorieën lastig. Ook is piraterij minder wijdverbreid in Duitsland als bij ons. Maar dat beide markten dezelfde ontwikkelingen laten zien, is wel duidelijk. Inmiddels hebben de vijf grootste bioscoopketens van Duitsland plannen voor een gezamenlijk ticketplatform bekendgemaakt. Zover is het in Nederland nog niet.   

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird