banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Botsende standpunten bij Najaarsoverleg

01 december 2016

Marc van Warmerdam (links) in debat met San Fu Maltha (rechts).
Verder van links naar rechts: Alex de Ronde, Anton Scholten, Doreen Boonekamp en Marleen Slot. Foto's Jean van Lingen.

Het stond op het programma als het Najaarsoverleg van de filmbranche, maar van een constructief overleg was eigenlijk geen sprake, gisteravond in Het Ketelhuis. Wat wel duidelijk werd is dat er tussen verschillende partijen veel onvrede leeft en een dialoog voorlopig ver weg lijkt. Laat staan een oplossing voor de huidige crisis in de Nederlandse filmwereld. 

Dat er sprake is van een crisis, daarover waren de aanwezigen het gisteren wel eens in de stampvolle zaal in het Ketelhuis. NBF-voorzitter Anton Scholten, Filmfonds-directeur Doreen Boonekamp, FPN-voorzitter Marleen Slot en filmproducent San Fu Maltha waren aangeschoven om, onder leiding van Alex de Ronde en Isolde Hallensleben, de zorgwekkende terugloop van het marktaandeel van de Nederlands film in de bioscopen te duiden. Gepresenteerde cijfers lieten zien dat het aandeel in enkele jaren is teruggelopen van een gezonde twintig procent tot een score die eind dit jaar ergens rond de twaalf procent zal liggen. 

Al heel snel spitste de discussie zich toe op de constatering dat aan het eind van de lopende belastingvoordeelregeling (Netherlands Film Production Incentive) een kwart van het beschikbare geld niet zal zijn uitgegeven. Dat is een kleine twintig miljoen euro, een enorm bedrag voor een sector waarin elk dubbeltje wordt omgedraaid. 

Anton Scholten en San Fu Maltha vinden dat onaanvaardbaar en hebben dat de Tweede Kamer tijdens overleg ook laten weten. Zij werden door verschillende aanwezigen in de zaal aangevallen, die meenden dat de branche niet op deze manier naar buiten zou moeten treden maar juist met één mond moet praten. 

Terwijl de verschillende partijen de hakken aardig in het zand zetten werd het voor de aanwezigen duidelijk dat het zorgelijk gesteld is met de overlegcultuur in de Nederlandse filmwereld. Marleen Slot zei dat ze het ‘verschrikkelijk vindt zoals we nu met elkaar om gaan.’ San Fu Maltha opperde om de FPN een open discussie te laten organiseren waar iedereen gehoord kan worden. 

Eerder op de avond was al een discussie over de positie van de grote festivals zonder noemenswaardige uitkomst geëindigd. De relevante vraag of NFF en IFFR hun krachten niet beter konden bundelen (aldus Pim Hermeling van September Film) kon niet beantwoord worden door Bero Beyer noch Willemien van Aalst. 

Ondertussen bleef de olifant in de kamer, het niveau van de Nederlandse film en hoe dat omhoog te krijgen, onbesproken. Dit tot verdriet van gespreksleiders Alex de Ronde en Isolde Hallensleben, die het onderwerp bleven aankaarten. Wel opperde HFN-columnist Thomas Fransman in een gesproken column  dat de tweëentwintig onafhankelijke distributeurs misschien meer moeten gaan samenwerken om niet allemaal kopje onder te gaan.

Nee, saai was het Najaarsoverleg 2016 niet.

Foto's Jean van Lingen

 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
LadyBird