banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

BREIN gaat achter up- én downloaders aan (update 17/01)

16 januari 2017

De goede voornemens van Stichting BREIN in 2017: nog nadrukkelijker de strijd aangaan met illegale downloaders. Die werden tot nu toe ontzien, maar daar wil de anti-piraterijstichting paal en perk aan stellen. Wel met inachtneming van de privacy van gebruikers.

Dat verklaarde BREIN-directeur Tim Kuik vorige week tijdens een uitzending van BNR Digitaal. Tot op heden was BREIN vooral actief bij de bestrijding van illegale uploaders.

Brein wil na opsporing de IP-adressen van accounts ter beschikking stellen aan de internet service providers (isp's). Kuik: 'Die kunnen dan de accounthouder een waarschuwing sturen dat er via het account inbreuk gemaakt wordt.’ Zelf zoekt BREIN niet naar de identiteit van illegale gebruikers.

Volgens Kuik neemt het illegaal downloaden van muziek af en is er een verschuiving zichtbaar naar onder meer het rippen van content van YouTube, het zogenaamde stream rippen. In 2016 haalde BREIN 231 illegale diensten uit de lucht, werden 26 grote uploaders aangepakt en 2,5 miljoen zoekresultaten verwijderd.

Om uploaders uit hun 'schuilplaatsen' te lokken wil BREIN de medewerking van Virtual Private Networks (VPN's) en aanbieders van cyber lockers. Providers die daar niet aan mee willen werken kunnen een rechtszaak verwachten. 

update 17 januari 17:00

Ziggo zegt in een reactie op het bericht van BREIN tegen tech website Tweakers 'niet mee te zullen werken aan het versturen van waarschuwingen aan illegale downloaders'. Ook KPN en Xs4all lijken niet mee te willen gaan in het idee.

'Als isp zijn wij een neutrale toegangsverschaffer. Daarbij past geen rol van actieve handhaver van rechten of belangen van derden, waaronder BREIN', laat woordvoerder Erik van Doeselaar weten aan Tweakers.

BREIN meende juist in de leveringsvoorwaarden van de isp's aanknopingspunten te zien om hen mee te laten werken aan het plan. Tim Kuik zei tegen BNR dat daarin staat dat isp's de klant op de hoogte moet brengen als hij illegale activiteiten uitvoert. Kuik: 'De Autoriteit Persoonsgegevens heeft aanbevolen om afspraken te maken met de isp's over de verwerking van die persoonsgegevens. Want we willen niet de identiteit hebben van die gebruikers.'

 

Tim Kuik, directeur Stichting BREIN / Sven van der Vlugt

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px