banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

BREIN kan gemakkelijker gebruikersgegevens vorderen

18 december 2015

Providers kunnen verplicht worden om de NAW-gegevens van hun klanten af te geven wanneer deze illegaal down- of uploaden mogelijk maken. Zelfs wanneer hard bewijs ontbreekt. Ook als slechts aannemelijk kan worden gemaakt dat er sprake is van doelbewust inbreuk maken op het auteursrecht, mogen de gegevens gevorderd worden. Dat heeft de Utrechtse rechtbank opnieuw bevestigd in een zaak tussen BREIN en Ziggo.

Auteursrechtenorganisatie BREIN stapte naar de rechter om de gegevens op te eisen van een Ziggo klant die een website aanbood met links naar films en muziekalbums. Gebruikers konden via die links illegaal films of muziekalbums downloaden. De uitspraak is belangrijk voor BREIN omdat het een bevestiging is dat het eerdere arrest van de Hoge Raad in Lycos/Pessers nog steeds geldt, namelijk dat een access provider verplicht kan worden om persoonsgegevens van ‘inbreukmakende eindgebruikers’ af te geven. Dit is ook de inzet van een aantal andere vergelijkbare rechtszaken die BREIN aanspant. De aangeklaagde partijen beroepen zich op privacy wetgeving. De uitspraak van de Utrechtse rechter betekent echter dat het voor BREIN nu gemakkelijker wordt om die gegevens te vorderen, nu slechts aannemelijk gemaakt hoeft te worden dat het gaat om het doelbewust toegang verschaffen tot illegale content..

Overigens heeft BREIN in deze Ziggo zaak geen gelijk gekregen. Ziggo stelde dat de betreffende klant het illegaal downloaden misschien per ongeluk mogelijk maakte voor anderen. De rechter ging daar in mee door  te stellen dat onvoldoende aannemelijk was gemaakt dat deze klant doelbewust en structureel inbreuk op het auteursrecht faciliteerde. In dit specifieke geval hoeft Ziggo dus niet de NAW-gegevens van haar klant te verstrekken. BREIN vindt echter dat ook het per ongeluk faciliteren voldoende reden moet zijn om NAW-gegevens van klanten te kunnen vorderen, en overweegt dan ook in hoger beroep te gaan. 

 

 

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
Banner CineJobs240x180px