banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

BREIN mag data van illegale uploaders verwerken

14 maart 2016

Er is een nieuwe stap gezet in de strijd tegen de illegale uitwisseling van content. Stichting BREIN heeft van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) toestemming gekregen om data van gebruikers die via torrent-sites films en series delen, te gaan verwerken. Het gaat om ip-adressen en gebruikersnamen. De AP is de nationale waakhond van de persoonsgegevens.

Met de ip-adressen en gebruikersnamen kan BREIN, die opkomt voor auteursrechten, uploaders meer gericht gaan aanpakken. Deze openbare gegevens zijn nodig om te achterhalen wie er films of series heeft gedeeld. Stichting BREIN ziet de toestemming als een overwinning. Directeur Tim Kuik: ‘Wij kondigden al eerder aan de aanpak van uploaders uit te gaan breiden op basis van de verwerking van IP-adressen. Het wachten was op de rechtmatigheidsverklaring van de AP.’

BREIN is klaar om direct in actie te komen. ‘We hebben het proefdraaien inmiddels achter de rug en beginnen nu met verzamelen van bewijs. Notoire uploaders adviseer ik dan ook nog eens goed na te denken, een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.’ Het afgelopen jaar is een tiental van dergelijke uploaders geïdentificeerd. De schikkingsbedragen liepen op tot 12.500 euro. ‘Het uploaden van een recente film of aflevering van een TV serie kan je in principe al enkele duizenden euro gaan kosten’, aldus Kuik.

Tim Kuik benadrukt op de website van BREIN dat het om meer dan alleen films en series gaat. ‘Het gaat niet alleen om uploaders op torrent sites en popcorn time, maar ook om uploaders van boeken, muziek en games. Als er niet geschikt wordt, dan stappen we naar de rechter en vorderen we volledige schade en kosten.’

Het besluit van de Autoriteit persoonsgegevens staat hier bekendgemaakt.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie