banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Carol en Bridge of Spies meest genoemd bij BAFTA’s

08 januari 2016

Met elk negen nominaties maken op papier althans Carol en Bridge of Spies de meeste kans op een BAFTA. De Britse filmprijzen gelden als belangrijkste graadmeter voor Oscar-succes.

Net als vorig jaar, toen hij won, gooit Eddie Redmayne hoge ogen met zijn vertolking van een transgender in The Danish Girl. Maar Eddie heeft in zijn acteurscategorie loodzware competitie. Natuurlijk van de overal genomineerde Leonardo DiCaprio met The Revenant, maar ook van Bryan Cranston (Trumbo), Michael Fassbender (Jobs) en Matt Damon (The Martian). Bij de vrouwen is Cate Blanchett (Carol) de te kloppen favoriet, nu Charlotte Rampling (45 Years) niet uitverkozen is. Zij neemt het op tegen o.a. Brie Larson (Room), Maggie Smith (The Lady in the Van) en echt Deens meisje Alicia Vikander (Ex Machina). Alicia mag zelfs op nog een beeldje hopen: beste bijrol voor The Danish Girl.

Opvallend is dat Bridge of Spies, die in de VS amper prijzen kreeg, hier zo vaak genoemd wordt. Grootste kanshebber van de negen nominaties is de Britse theateracteur Mark Rylance voor beste mannelijke bijrol. De vijf films die als beste naar voren zijn geschoven zijn naast Bridge en Carol ook The Revenant, Spotlight en The Big Short.
Ten slotte: opvallend dat in het land van James Bond Spectre volledig buiten de nominaties viel.

De uitreiking van de BAFTA Awards vindt plaats op 14 februari en zal worden uitgezonden op BBC One. De presentatie is, zoals ieder jaar, in handen van Stephen Fry.

 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)