banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

CEO meldt dat Disney niet in hack geloofde

26 mei 2017

Het was groot nieuws vorige week: Disney was gehackt en moest besluiten of het losgeld ging betalen voor een van haar kroonjuwelen. Onzin, laat CEO Bob Iger nu weten.

Ook HFN meldde het vorige week: Disney zou zijn gehackt waarbij een bestand met Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge zou zijn buit gemaakt. De hackers wilden het in ruil voor een losgeld in bitcoins retourneren. Dat althans was het nieuws dat bronnen, waaronder de doorgaans goed ingelichte website Deadline, naar buiten brachten. Disney zelf bevestigde de dreigementen maar wilde geen titels noemen.

Donderdag kwam studiochef Bob Iger officieel terug op het incident in een interview met Yahoo Finance. Volgens Iger is er nooit een hack geweest, maar was er wel sprake van een afpersingspoging. ‘We besloten het wel serieus te nemen, maar niet te reageren op de manier die de deze persoon graag had gezien. We hebben geen moment geloofd dat het dreigement echt was, en er is niets gebeurd.’

Het incident bevestigt de kwetsbaarheid van digitale filmprints en werkbestanden, maar Iger ziet toch liever de voordelen. ‘Bij Disney beschouwen we technologie liever als een vriend dan als een vijand. Technologie stelt ons ook in staat onze zaken beter te runnen en ons product beter te beschermen.’ Hij zei dat juist nieuwe technologische ontwikkelingen het bedrijf gedurende haar geschiedenis verder hebben geholpen.

De in piraterij gespecialiseerde website TorrentFreak wist ondertussen te achterhalen om welke Disney-titel het dan wel ging. Ze spoorden de email-wisseling tussen afpersers en studio op en kwamen tot de conclusie dat het om Star Wars: The Last Jedi ging. Dat zou dan een werkkopie moeten zijn, want die film staat pas voor december op de releaselijsten.

Juist het feit dat het om een onvoltooide versie zou gaan, had het gestolen bestand aantrekkelijk voor kopers gemaakt. Op de zwarte markt is zo’n unicaat meer waard dan een volledig afgeronde productie. Met fake screen shots probeerden de afpersers Disney te overtuigen, maar die hebben dus niet toegehapt.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie