banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Claude Lanzmann komt naar Amsterdam

14 mei 2016

De Franse regisseur Claude Lanzmann is vrijdag 20 mei te gast in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. De inmiddels 91-jarige cineast werd in 1985 wereldberoemd met zijn baanbrekende, tien uur durende documentaire over de Holocaust: Shoah.

Shoah wordt nog altijd gezien als de belangrijkste film die ooit over de Holocaust is gemaakt. Lanzmann werkte ruim twaalf jaar aan de documentaire, waarin hij aan de hand van talloze interviews en getuigenissen met daders en slachtoffers een uitermate gedetailleerd beeld schetst van de uitvoering van de Endlösung.

Lanzmann is uitgenodigd door l'Institut Français des Pays-Bas en boekhandel Le Temps Retrouvé. In de OBA zal hij worden geïnterviewd door boekwinkel-directeur Pierre-Pascal Bruneau. Onderwerpen van gesprek zijn de invloed van zijn jeugd en zijn rol in het verzet op zijn leven, de thema’s vrijheid en rechtvaardigheid en zijn band met Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir. Ook kijkt hij terug op de twaalf jaar waarin hij heeft gewerkt aan Shoah.

Lanzmann maakte meer documentairefilms, zoals Le dernier des Injustes, Un vivant qui passe en Sobibór, 14 octobre 1943, 16 heures. Laatstgenoemde is een goede introductie op zijn werk voor wie opziet tegen de tien uur die Shoah duurt. Voor deze docu monteerde Lanzmann materiaal dat bedoeld was voor Shoah, maar dat hij thematisch niet vond passen. Deze films worden op 21, 22, 24, 25 en 26 mei in Het Ketelhuis vertoond.

Na afloop is er een signeersessie. Lanzmann publiceerde in 2011 zijn memoires; in het Nederlands verschenen onder de titel De Patagonische Haas.

Het interview wordt gevoerd in het Frans. Het is mogelijk om een gratis headset voor simultaanvertaling in het Nederlands te reserveren via oba.nl/lanzmann. Daar kunnen ook toegangskaarten worden besteld.

Het gesprek met Claude Lanzmann vindt plaats op vrijdag 20 mei van 20.00 tot 21.30 uur in het OBA Theater in de Centrale OBA, Oosterdokskade 143 in Amsterdam.

 

Foto: OBA

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN