banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Column Thomas Fransman: 2001

11 juli 2017

Ik had in mijn studententijd een abonnement bij een bedrijfje waar je dvd’s kon lenen. Je kon dan op het internet een lijstje maken van films die je wilde zien en aan de hand van beschikbaarheid kreeg je de hoogste van je lijst opgestuurd. Die keek je, stuurde hem terug en dan kreeg je de volgende van je lijst. Ideaal voor een cinefiel met heel veel tijd die te lui is om naar een videotheek te lopen (die overigens toen ook al snel aan het verdwijnen waren). Een soort Netflix avant la lettre. Letterlijk, want zo is Netflix ooit begonnen.

Ik denk dat jonge lezers denken: waar heb je het over? Dvd’s? Lenen? En dan ook nog via de post? Tja, het was 2001, hoe toepasselijk, en de enige manier om klassiekers te  bekijken, was met geluk op televisie (zelden op Nederlandse zenders) of huren bij een videotheek. Althans, op legale wijze dan. Ik was zo naïef of rechtschapen dat ik niet deed aan downloaden. En mijn huisgenoten ook niet, maar dat kwam meer omdat we nog met een modem inbelden naar het internet, waardoor het downloaden van een film een week duurde.

Maar goed, ik leende dus dvd’s van een obscuur zaakje en zo zag ik voor het eerst 2001: A Space Odyssey. Vanaf dvd, op een mini-tv. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik weinig van het einde begreep. Ik keek samen met een huisgenoot die hardop durfde te zeggen dat ie er niks van begreep, en ik deed alsof ik het snapte en verweet hem een gebrek aan inbeeldingsvermogen. Ik voelde dat ik onder de indruk was, maar ik begreep niet waarom.

 

lees meer

Thomas FransmanThomas Fransman is Hoofd programma & communicatie bij het Amsterdamse filmtheater Het Ketelhuis. Tot eind 2016 was hij werkzaam bij filmdistributeur Lumière als manager theatrical, na eerder voor ABC en Entertainment One gewerkt te hebben. Sinds kort schrijft hij op persoonlijke titel columns voor de nieuwsbrief van HFN. Daarin kan hij zijn liefde voor het bewegende beeld en het geschreven woord combineren, plus af en toe wat stoom afblazen.
Twitter: @thomasfransman / Linkedin: /thomas-fransman

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN