banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Column Thomas Fransman: Bella Venezia

19 september 2017

Het begint al met de rijen; die zijn er niet. Of, er zijn wel rijen, maar daar loop je langs met je priority-pas die nauwelijks iets extra kost. Dus waar ik in een Cannes dik een uur van tevoren van huis moest vertrekken, was dat hier tien minuten. Dat kwam ook door de fantastische locatie van ons huis overigens, op twee minuten lopen van het festivalterrein.

Lekker weer (op twee stortbuien na), relaxed programma en natuurlijk een levend museum aan de andere kant van het water. Tel daar een tof Virtual Reality-eiland en een goede organisatie bij op en je hebt alle voorwaarden voor een topfestival.

Qua films blijft Cannes toch wel het mondiale podium. De top in Venetië was erg goed en daaronder zat ook nog wel een flinke laag goede films (4 sterren, zeg maar), maar de middelmaat en onvoldoendes waren te talrijk, in tegenstelling tot Cannes.

Mijn top 3 was dan ook niet zo sterk als in Cannes, maar toch wel erg fijn. Absolute uitblinker was Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Frisse, grappige, ontroerende en verrassende film (briljant script!) over wraak met een uitblinkende Francis McDormand.

Daarnaast was er Foxtrot. Prachtig verhaal over verlies, verwerking en de nutteloosheid van oorlog. Pure cinema met een uitstekend geconstrueerd script.

Voor de nummer drie kwamen veel films in aanmerking, maar ik kies dan toch voor mother!. Zo’n film die je onzin of meesterlijk vindt, ik houd van zulke films. En wat je er ook van vindt (ik vond het meesterlijk), het is uniek dat zo’n film met zo’n budget door een studio wordt gemaakt. Ik weet niet hoe vaak ze dat hierna nog gaan doen, maar deze is er. Ga hem kijken en oordeel zelf, het is in ieder geval de meest intense film die je dit jaar zult zien.

Venetië, het oudste filmfestival ter wereld, zet zichzelf, na een dip, de laatste jaren steeds sterker op de kaart als hét najaarsfestival en ik blijf daar zeker deel van uitmaken.

lees meer

Thomas FransmanThomas Fransman is Hoofd programma & communicatie bij het Amsterdamse filmtheater Het Ketelhuis. Tot eind 2016 was hij werkzaam bij filmdistributeur Lumière als manager theatrical, na eerder voor ABC en Entertainment One gewerkt te hebben. Sinds kort schrijft hij op persoonlijke titel columns voor de nieuwsbrief van HFN. Daarin kan hij zijn liefde voor het bewegende beeld en het geschreven woord combineren, plus af en toe wat stoom afblazen.
Twitter: @thomasfransman / Linkedin: /thomas-fransman

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN