banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Column Thomas Fransman: Cannes

30 mei 2017

Het zit erop. Kapot maar voldaan schrijf ik deze column in het vliegtuig op weg naar huis. Bij wijze van verslag na mijn eerste keer als programmeur.

Ik denk dat veel mensen het herkennen: het nijdige 'veel plezier' als je naar het vliegveld vertrekt. Alsof we op vakantie gaan. Thuis denken ze ook dat het een soort vakantietripje is omdat ik er zo enthousiast over ben. Begrijp mij niet verkeerd; het is fantastisch, maar ook heel hard werken.

Ik keek vijf films per dag en om daartoe te komen, ren je de hele dag van hot naar her; onderweg broodjes halen en eten, massa's mensen ontwijken, verslagjes schrijven - omdat je anders aan het eind niet meer weet wat wat is - en napraten met collegaprogrammeurs.

Lopen-rij-film-lopen-eten, en dat riedeltje vijf keer per dag, in de hitte. Na meestal een nacht van zes uur, want er moet wel gegeten, gedronken en gefeest worden. Blijf dan maar eens wakker tijdens een Slowaaks midlifecrisisdrama. Dat lukte mij opvallend goed eigenlijk; in ieder geval een stuk beter dan mijn buren. Negen van de tien keer als je opzij keek, lag er iemand te pitten. Sommigen slapen volgens mij meer in de zaal dan in bed.

Qua films was het genieten. De eerste berichten over de kwaliteit waren niet juichend, maar ik vond het niveau hoog. Tussen de zesentwintig films die ik heb gezien, zaten maar twee onvoldoendes. De uitschieters bleven weliswaar lang uit (voor mij althans), maar ze kwamen de laatste dagen wel degelijk met You Were Never Really Here (absolute favoriet) en Directions. Loveless maakte mijn top drie compleet. De Gouden Palm is Östlund (en Lumière) gegund; die man verdient het voor zijn unieke, originele, ontregelende stijl van filmmaken.

Maar het leukst was het om de hele week Nederlanders tegen het lijf te lopen (daaruit bleek ook al dat het geen vakantie was, want dan vind ik het helemaal niet leuk om landgenoten tegen te komen).

Ik zeg vaker hoe bijzonder ik ons wereldje vind, maar juist op zo’n festival komt het tot uiting. Constant kom je leuke mensen in de rij of op straat tegen. Even kort gesprekje over hoe het gaat. Eten, drinken, lachen samen. Maar vooral ouwehoeren over wat ons allen bindt: films.

De terugvlucht ging ook nog eens heel soepel (in tegenstelling tot anderen) en dan net na de landing zien dat Dumoulin de Giro wint. Wat een einde van een mooie week.

lees meer

Thomas FransmanThomas Fransman is Hoofd programma & communicatie bij het Amsterdamse filmtheater Het Ketelhuis. Tot eind 2016 was hij werkzaam bij filmdistributeur Lumière als manager theatrical, na eerder voor ABC en Entertainment One gewerkt te hebben. Sinds kort schrijft hij op persoonlijke titel columns voor de nieuwsbrief van HFN. Daarin kan hij zijn liefde voor het bewegende beeld en het geschreven woord combineren, plus af en toe wat stoom afblazen.
Twitter: @thomasfransman / Linkedin: /thomas-fransman

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie