banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Column Thomas Fransman: Geef mij er dan maar twee

24 januari 2017

Hebben jullie dat ook? Dat je bij een 3D-film naarstig op zoek gaat waar en wanneer ie in 2D draait? Ik las in de laatste HFN een item over wat we als industrie niet meer moeten doen in 2017. Wat mij betreft is dat de overdaad aan 3D.

Ik weet nog goed dat ik de filmwereld binnentrad en net de stofwolken van het succes van Avatar 3D waren opgetrokken. Nog steeds de grootste film aller tijden qua box-office wereldwijd en ook in Nederland een enorme hit. Het was vernieuwend, het publiek wilde het zien en mensen als Gerben Kuipers en Paul Visser sprongen er bovenop om te zorgen dat de Nederlandse bezoeker zo snel mogelijk in aanraking kon komen met dit ‘nieuwe’ fenomeen. De branche zinderde door deze nieuwe ontwikkeling. Digitale projectoren, 3D-brillen en -modules werden overal vandaan gehaald, en we werden zelfs een van de eerste landen ter wereld die 100% digitaal draaiden. Met steun van de overheid nog wel!

Hoe zinderend 3D toen was, hoe tenenkrommend is het nu. Gouden tijden braken aan bij de kassa’s, maar de kwaliteit van de films werd er niet beter op. Ik denk dat het aantal films waarbij ik 3D echt een toegevoegde waarde vond, op één hand te tellen zijn. Bij animatiefilms krijg je soms nog leuke effecten, maar bij speelfilms is het echt een gimmick geworden. Elke blockbuster moet tegenwoordig in 3D, films worden ge-3D’d, en we knallen overal lekker twee euro bovenop. Ik zeg niet snel iets negatiefs over onze branche, maar we nemen onze bezoekers in de maling. We laten ze toeslagen betalen zonder die te verdienen. Willen we dit echt?

Ik ben voor technologische vernieuwingen, maar niet als we de loyaliteit van ons publiek daarmee beschamen. We hebben zo’n prachtig product in handen, dat zo divers is dat je het als cultuur, kunst maar ook als entertainment kunt verkopen.
Ik hoop alleen zó dat we de kwaliteit ervan voor ogen houden en niet alleen maar aan geld denken.

In de tussentijd blijf ik lekker zoeken naar de 2D-versie.lees meer

Thomas FransmanThomas Fransman is Hoofd programma & communicatie bij het Amsterdamse filmtheater Het Ketelhuis. Tot eind 2016 was hij werkzaam bij filmdistributeur Lumière als manager theatrical, na eerder voor ABC en Entertainment One gewerkt te hebben. Sinds kort schrijft hij op persoonlijke titel columns voor de nieuwsbrief van HFN. Daarin kan hij zijn liefde voor het bewegende beeld en het geschreven woord combineren, plus af en toe wat stoom afblazen.
Twitter: @thomasfransman / Linkedin: /thomas-fransman

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN