banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Column Thomas Fransman: Rauw paasontbijt

18 april 2017

Pasen, ik heb er nooit iets mee gehad. Ik ben al niet gelovig (al weet volgens mij 90% niet meer waar het voor staat), houd niet van geforceerde familiebijeenkomsten en al helemaal niet van de commerciële uitbuiting van zo’n feestdag met Paaspop, paasbroodjes, paasvuren, meubelboulevards die open zijn en last but not least: de paus met z’n bloemen. Gelukkig was het dit jaar draaglijk. De reden: een toffe film.

Wat ook vervelend is aan Pasen, maar stiekem ook leuk omdat het ons als branche bindt; het boeken op paasmaandag. Elk jaar weer de nervositeit wanneer de programma’s doorgegeven gaan worden, wanneer de deadline voor de filmladder is en hoe distributeurs toch nog invloed uit kunnen oefenen op de programma’s die vaak doorgegeven worden waarna direct de computers uit gaan.

Maar het is een goed excuus om niet twee keer op te hoeven draven bij een (schoon)ouderlijk huis. En dit jaar viel de ellende dus allemaal mee, want ik ging de paasdagen in na net een geweldige film te hebben gezien, en daarbij valt een hoop in het niet. Het was Raw, wat een heerlijke film (pun intended). Origineel, dwars, onderhuids, en ja: rauw, in elke zin van dat woord. Het komt niet vaak meer voor dat ik met open mond naar een film kijk, maar dat heb ik hier grotendeels gedaan. Maar ook niet dat ik fysiek onpasselijk werd. Je wordt zo meegesleept in het verhaal door de sfeer, muziek en opbouw dat je even in een andere (nare) wereld zit. En dat is heel knap voor iemand van 33 die haar eerste serieuze film maakt.

Dus ga hem kijken, op een groot scherm met goed geluid, maar niet vlak voor het eten.

lees meer

Thomas FransmanThomas Fransman is Hoofd programma & communicatie bij het Amsterdamse filmtheater Het Ketelhuis. Tot eind 2016 was hij werkzaam bij filmdistributeur Lumière als manager theatrical, na eerder voor ABC en Entertainment One gewerkt te hebben. Sinds kort schrijft hij op persoonlijke titel columns voor de nieuwsbrief van HFN. Daarin kan hij zijn liefde voor het bewegende beeld en het geschreven woord combineren, plus af en toe wat stoom afblazen.
Twitter: @thomasfransman / Linkedin: /thomas-fransman

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie