banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Column: Thomas Fransman Top 10 / 2017

02 januari 2018

Het maken van die lijstjes gebeurt sinds jaar en dag op de analoge manier; de Volkskrant kopen (ouderwets!) en openslaan op de pagina waar alle films van het jaar opgelijnd staan. Dan vinkjes zetten bij de films die mij bij zijn gebleven dat jaar. Zo kom je meestal op zo'n dertig titels; de eerste schifting. Daarna is het nog wel te doen om naar vijftien te zakken, maar dan begint de dagenlange worsteling om tot het eindresultaat te komen.

En als je klaar denkt te zijn, zie je op Facebook titels voorbij komen die je over het hoofd had gezien...

Het was mijn eerste jaar als programmeur dus ik zag meer films dan voorgaande jaren, voornamelijk door festivalbezoek. Meer zien maakt minimaliseren tot tien moeilijker. Zeker in een jaar met heel veel goede titels. Er waren echter voor mij weinig meesterwerken, dus de top 5 was gemakkelijk. Daarna werd het een focus op details en kwamen wel vijftien titels in aanmerking voor die laatste vijf plekken. Maar ik heb het bij een top 10 gehouden, zonder reservelijst. Ik vermeld wel graag de twee beste titels die ik dit jaar zag, die helaas pas net over de drempel van 2018 uitkomen: You Were Never Really Here en Three Billboards outside Ebbing, Missouri. Anders moet ik daar weer een jaar mee wachten.

Iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar. Laten we hopen dat het volgend jaar weer zo lastig wordt om een top 10 te maken. Lees hieronder mijn top 10.

lees meer

Thomas FransmanThomas Fransman is Hoofd programma & communicatie bij het Amsterdamse filmtheater Het Ketelhuis. Tot eind 2016 was hij werkzaam bij filmdistributeur Lumière als manager theatrical, na eerder voor ABC en Entertainment One gewerkt te hebben. Sinds kort schrijft hij op persoonlijke titel columns voor de nieuwsbrief van HFN. Daarin kan hij zijn liefde voor het bewegende beeld en het geschreven woord combineren, plus af en toe wat stoom afblazen.
Twitter: @thomasfransman / Linkedin: /thomas-fransman

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie