banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

DFW krijgt groen licht Autoriteit Persoonsgegevens

09 december 2017

Distributeur Dutch FilmWorks kan serieus werk gaan maken met het aanpakken van de illegale upload van materiaal waarop auteursrecht rust. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft toestemming gegeven om privégegevens van torrentgebruikers te verzamelen en voor maximaal vijf jaar op te slaan. ‘DFW heeft voldoende waarborgen getroffen voor een behoorlijke en zorgvuldige verwerking van deze persoonsgegevens,’ aldus de AP. 

Al in augustus ging de Autoriteit akkoord met de beoogde aanpak van DFW. Het is weer een stap voorwaarts op een lange weg waarmee de distributeur nu al jaren probeert grip te krijgen op het illegaal downloaden van haar duurbetaalde content. Vorig jaar nog had Dutch ip-adressen verzameld, alleen weigerden toen de internetproviders hun medewerking aan verdere opsporing.

DFW heeft in oktober een proef gedaan met het verzamelen van de ip-adressen van uploaders. De distributeur zoekt torrents op van films waarop het auteursrecht heeft en bekijkt vervolgens welke mensen die film online uitwisselen. Het is nu bedoeling dat DFW bij providers de persoonsgegevens (naam, adres, woonplaats) van die klanten gaat opvragen om ze een schikkingsvoorstel te kunnen sturen. Het is dan aan de overtreder of deze gaat betalen of de zaak voor laat komen.

De periode van vijf jaar voor het bewaren van gegevens is volgens Dutch noodzakelijk als providers alsnog niet willen meewerken. In dat geval moet de dsitributeur een (langdurige) procedure kunnen starten. Dutch FilmWorks overlegt met de Stichting BREIN wie welke torrents in de gaten houdt, om geen dubbel werk te hoeven doen.

Privacywaakhond AP komt DFW tegemoet / Autoriteit Persoonsgegevens  

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
LadyBird