banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Drie docu’s maken kans op Nationale Onderwijsfilm 2017

30 augustus 2017

Op 4 oktober wordt tijdens de Nationale Onderwijsweek de Nationale Onderwijsfilm (NOF) 2017 uitgereikt. Er wordt gestemd door zowel een vakjury als het publiek.

De drie docu’s die in aanmerking komen voor de titel Nationale Onderwijsfilm 2017 zijn: De kinderen van juf Kiet, Down to Earth en Ik, alleen in de klas. De vakjury van de Stichting Nationale Onderwijsweek koos het drietal uit een lijst van acht titels. Een vakjury kiest de winnaar van de juryprijs. Het publiek kan online stemmen.

In De kinderen van juf Kiet volgen regisseurs Petra en Peter Lataster een jaar lang juf Kiet en haar klas met leerlingen uit alle windstreken. Sommige van hen komen uit oorlogsgebieden. De in de bioscoop zeer succesvolle docu Down to Earth toont een gezin dat de wereld rondreist om op diverse plekken stamhoofden en wijzen te spreken en zo een andere benadering van hun leven te zoeken. In Ik, alleen in de klas van regisseur Karin Junger onderzoekt een groep jongeren de subtiele en minder subtiele gevolgen van racisme op hun leven. Dit doen ze door gebeurtenissen uit te beelden of na te spelen.

Tot 1 oktober kan het publiek zijn stem uitbrengen op www.hetkind.org. In de Nationale Onderwijsweek wordt op 4 oktober de winnende film vertoond in filmhuis LUX, met een bijpassend programma. Het uitreiken van beide prijzen is een initiatief van de stichting Nationale Onderwijsweek. Vorig jaar werden de jury- en publieksprijs gewonnen door de documentaire Forget Me Not van Jan-Jaap Kuiper.

Down to Earth werd op 20 september 2016 in de bioscoop uitgebracht door Down to Earth Collective; op 24 februari 2017 van dit jaar ontving de docu een Gouden Film. De kinderen van Juf Kiet werd op 24 november 2016 in de bioscoop uitgebracht door Cinema Delicatessen en ontving op 8 december een Kristallen Film. Onlangs werd de docu op tv (2Doc) uitgezonden. Ik, alleen in de klas (De Familie Film & TV in samenwerking met IKONdocs) werd vorig jaar mei op tv (2Doc) uitgezonden en vertoond op het NFF 2016. 


Juf Kiet met kind / Cinema Delicatessen

 

 

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)