banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Dutch Directors Guild bekroont vooral jong regietalent

15 maart 2016

In het Rozentheater, Amsterdam zijn gisteravond de prijzen voor de ‘meest opmerkelijke’ Nederlandse film-en televisieregisseurs van 2015 uitgereikt. De DDG bekroonde onder meer Tom Fassaert (A Family Affair) en Remy van Heugten (Gluckauf).

Er waren prijzen te verdienen in zes categorieën: korte en lange documentaires, commercials, digital storytelling en korte en lange fictieprojecten. De winnaars werden gekozen door vakgenoten, te weten de 350 leden van de Dutch Directors Guild. De DDG is de belangenvereniging voor regisseurs in Nederland. Presentatrice Jolanda van den Berg had vooraf een nuttig advies voor de aanstaande winnaars: zet de 3D-geprinte onderscheidingen niet op de verwarming, dan smelten ze.   

Veel jonge gezichten op het podium. Acteur/regisseur Mees Peijnenburg nam in een sterk bezet veld de prijs voor de beste korte fictie in ontvangst. De frans gesproken Un Creux dans Mon Coeur was ook al geselecteerd voor de Berlinale. Willem Gerritsen, die later dit jaar debuteert met Renesse, kreeg de onderscheiding voor beste commercial, een opdracht van de NS.

Tom Fassaert versloeg met IDFA-openingsfilm A Family Affair onder meer Garage 2.0 van Catherine van Campen. Net als bij de Gouden Kalveren won Gluckauf van Prins en Schneider vs. Bax. Er was ook een erelidmaatschap te winnen, slechts de derde uit de geschiedenis van de DDG. Documentairemaker Heddy Honigmann, niet aanwezig, werd bekroond voor haar ‘uitzonderlijke bijdrage aan het Nederlandse filmlandschap als regisseur’. Slechts twee regisseurs gingen haar voor: Paul Verhoeven en wijlen George Sluizer. 

Een paar interessante projecten werden door aanwezige filmmakers aangestipt. Zo zit momenteel Sam de Jong (Prins) in New York zijn eerste Amerikaanse speelfilm te schrijven. Producent Marc van Warmerdam wist te melden dat broer Alex werkt aan een project dat groter is dan zijn vorige drie films bij elkaar. ‘Maar hij laat mij niets lezen tot het af is.’ En schrijver/regisseur Erik van Schaaik kan na tien jaar voorbereiding eindelijk beginnen aan zijn internationale animatiefilm over Jeroen Bosch, Hieronymus.

 Voor een overzicht van alle winaars, klik hier.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Banner_USHIO240x180