banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Edward Snowden beantwoordt vragen

02 november 2016

’s Werelds bekendste klokkenluider maakt zijn opwachting in Nederland. Nou ja, virtueel in elk geval. Edward Snowden zal na afloop van de Nederlandse première van de film Snowden op 10 november in Tuschinski vragen van Hollandse kijkers beantwoorden via een live-verbinding met Rusland.

Dat is wel best wel bijzonder, want er loopt nog steeds een internationaal arrestatiebevel tegen Edward Snowden wegens spionage. In Oliver Stone’s Snowden worden de gebeurtenissen rond de mega datadiefstal bij de NSA in 2013 behandeld. Voormalig CIA-medewerker Edward Snowdon (rol van Jospeh Gordon-Levitt) was geschokt toen hij tijdens werkzaamheden voor de National Security Agency ontdekte dat de privacywetten er met voeten werden getreden.

De afloop is bekend. Snowden stal vele tienduizenden geclassificeerde documenten en lekte ze vervolgens aan de pers, waarmee hij één van de meest gezochte personen ter wereld werd. Veel Amerikanen beschouwen Edward Snowden dan ook als een verrader, maar met name in Europa wordt hij als een voorvechter voor privacy gezien. De EU heeft alle beschuldigingen tegenover Snowden inmiddels laten vallen. Hij verblijft momenteel in Rusland.

De avond in Tuschinski wordt mede mogelijk gemaakt door Startpage.com, de enige Nederlandse zoekmachine die haar gebruikers complete privacy biedt. Robert Beens van Startpage: ‘De onthullingen van Snowden zijn van cruciaal belang voor onze maatschappij, maar hij heeft daar wel zijn vrije leven voor moeten opofferen. Wij zijn trots dat we Snowden op deze manier naar Nederland halen om hem te helpen zijn boodschap verder te verspreiden.’

Via sociale media kan iedereen tot 10 november met de hashtag #vraagsnowden vragen voor het interview insturen. Ook in Pathé Haarlem, Den Haag Spuimarkt, Groningen, Arnhem, Delft, Breda, Tilburg, Eindhoven, Amersfoort, Maastricht, Rotterdam Schouwburgplein, Foroxity Sittard en CineMec Utrecht zal het event live te volgen zijn. Independent Films brengt Snowden uit in de bioscopen.

De meest gehate man van Amerika? Joseph Gordon-Levitt in Snowden (Independent Films)

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN