banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Eerste uitkering Production Incentive 2017 is hoog

04 april 2017

Zes miljoen euro, dat is bedrag dat de Netherlands Film Production Incentive in de eerste ronde van 2017 heeft toegekend aan een reeks nieuwe filmprojecten. Onder de ontvangers van de stimuleringsregel zitten films van Roel Reiné, Pim van Hoeve en documentairemaker Pieter-Rim de Kroon.

In totaal ontvingen zestien speelfilms en vijf documentaires een bijdrage, variërend van negen ton tot veertigduizend euro. Het meeste geld werd beschikbaar gesteld aan Shooting Star (Maria Peters’ historisch drama De dirigent) en FarmHouse (Redbad 754 A.D. van Roel Reiné), met elk 900.000 euro. Pieter-Rim de Kroons Wadden-documentaire Silence of the Tides kreeg 346.000 euro toegekend.

Het totale bedrag van 6,1 miljoen euro is flink hoger dan bij de vorige ronde, toen 2,3 miljoen werd uitgekeerd. Dat is wellicht een gevolg van het feit dat vorig jaar vijf miljoen in kas was blijven zitten. Fictieprojecten kunnen maximaal 1 miljoen euro ontvangen, documentaires maximaal 250.000 euro. Een productiemaatschappij kan niet meer dan 2 miljoen per jaar krijgen.

Opvallend is dat scenarist Tijs van Marle twee van zijn scripts beloond zag worden. Het op ware feiten gebaseerde Rafaël gaat over een zwangere Nederlandse hulpverleenster die de Arabische lente probeert te ontvluchten. Ben Sombogaart is de regisseur. En ook voor Barbara Bredero’s Taal is zeg maar echt mijn ding (naar de bestseller van Paulien Cornelisse) schreef Van Marle het scenario.

Vijf niet-Nederlandse projecten werden ook gehonoreerd. Uit Hongarije Eden van Agnes Kocsis, uit Luxemburg Peitrus van Max Jacoby, uit België Rosie & Moussa van Dorothée van den Berghe en uit Finland Stupid Young Hearts van Selma Vilhunen. Er zit ook één buitenlandse animatiefilm in de selectie: Buñuel en el Laberinto de las Tortugas van Manolo Galiana.

In 2017 zijn er nog 3 indienrondes voor de Film Production Incentive. Aanvragen kunnen uiterlijk worden ingediend op 9 mei, 29 augustus en 31 oktober. De Stimuleringsmaatregel van het Filmfonds biedt een financiële bijdrage in de vorm van een cash rebate van 30% over de kwalificerende Nederlandse productiekosten.

 Natuurfilmer Pieter-Rim de Kroon ontvangt een hoog bedrag voor zijn Waddendocumentaire / Windmill Film  

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN