banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Europadag: impact digitale ontwikkelingen

22 september 2015

Vrijdag 18 september vond de Europadag van Dutch Culture plaats, waarbij de impact van digitale technologieën en van de Digital Single Market op de creatieve industrie centraal stond. Gianpaolo Scacco van de Europese Commisie lichtee de huidige stand van zaken toe met betrekking tot de Digitial Single Market: een Europa zonder digitale grenzen.Het spanningsveld tussen de toegang tot content voor consumenten enerzijds, en de belangen van de makers anderzijds is groot. Sacco meldde dat de Commissie het principe van territoritaliteit wil respecteren,  de belangrijkste pijler waarop het financieringsmodel van de filmindustrie rust.  Onder meer herziening van het auteursrecht kwam aan de orde (een wet die stamt uit de tijd van vóór YouTube) en het zogenaamde geoblocking. Scacco gaf aan dat de Europese Commissie binnenkort de sector zal consulteren. Ter tafel liggen dan vraagstukken over bijvoorbeeld hoe te handhaven bij illegale content, hoe de culturele diversiteit te behouden en in de angst voor de toch al grote reuzen als Google, Apple en Netflix.

Professor intellectueel eigendom Lucie Guibault ging in op de legale aspecten. Herziening van het huidige auteursrecht is nodig omdat de zogenaamde ‘fair use’ uitzonderingen niet meer voldoen in de huidige participatie- en deelcultuur. Als voorbeeld haalde ze de jaren voortslepende rechtszaak in de VS aan, tegen een moeder die op YouTube een filmpje postte van haar dreumes op loopfietsje in haar keuken. Inzet was de muziek van Prince die op de achtergrond te horen was. Guibault: “Een goed voorbeeld van ‘fair use’: wilde de moeder hiervan profiteren of de muziek van Prince ten gelde maken? Natuurlijk niet. De herziening moet dit soort gevallen voortaan voorkomen.” 

Maarten Brinkerink, doe coördinator van Europeane Space bij het Instituut voor Beeld en Geluid presenteerde een interessante case over cultureel erfgoed  en het hergebruik van audiovisueel materiaal. Beeld en Geluid heeft wel 8000 miljoen uren aan materiaal in huis, maar kan maar weinig ontsluiten of hergebruiken vanwege de huidige regelgeving. Brinkerink liet wel enkele projecten zien waarmee ze voorkomen dat het culturele erfgoed onnodig ‘verstoft’ in de archieven,  en het ondanks de regelgeving toch publiek toegankelijk kunnen maken. Een leuk voorbeeld daarvan is het project VanGoghYourself   waarbij je kunst op een heel andere manier kunt ervaren. Bij VanGoghYourself word je bijvoorbeeld uitgedaagd om foto’s van jezelf te maken of een scène neer te zetten, zoals op de schilderijen van de oude meesters.

Spreker Alexia Krief van distributeur Under The Milky Way is projectcoördinator van het VOD-platform Walk This Way.  Een project dat ondersteund is door het MEDIA Programma van de Europese Commissie en zich richt op het promoten van innovatieve distributiemodellen. Zij deed een aantal ingewikkelde uitdagingen en kansen uit de doeken, waarbij vooral het opzetten van  een VOD marketingplan een uitdaging bleek.

Aan het vervolgdebat namen naast de sprekers, verder nog Robbert Baruch (Buma/Stemra), Paul Keller (Kennisland), Robert Alberdingk Thijm (screenwriter) en San Fu Maltha (filmproducent) deel. De verschillende standpunten en uiteenlopende oplossingen werden naar voren gebracht. Wat vooral duidelijk werd is hoezeer er de belangen uiteenlopen en dat de komende consultatierondes een uitdaging voor de sector worden.

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie