banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

EYE eert Demme met vertoning The Silence of the Lambs

28 april 2017

Afgelopen woensdag overleed een van Hollywoods meest gerespecteerde cineasten: Jonathan Demme. Bij wijze van eerbetoon wordt in EYE volgende week zijn beroemdste film, The Silence of the Lambs, eenmalig vertoond.

Stephen King noemde hem ‘one of the real good guys’ en dat klopte: regisseur Jonathan Demme (1944-2017) was een gentleman en een van de meest interessante regisseurs die de afgelopen vijftig jaar in Hollywood werkzaam was. Van zijn verrukkelijke screwball comedies (Married to the Mob, Something Wild) tot zijn Oscar-winnaars (Philadelphia, The Silence of the Lambs)... Demme maakte een film alleen maar als hij er echte passie voor voelde. En dat werd steeds meer een zeldzaamheid in de Amerikaanse filmindustrie.

Demme kreeg zijn start onder de vleugels van pulpproducent Roger Corman en de liefde voor de B-film zou hem nooit verlaten. Zijn eigen lowbudgetfilms (Caged Heat, Crazy Mama) toonden al dat hij een goede acteursregisseur zou gaan worden. Al snel kwam zijn grote talent tot bloei met volwaardig drama als Melvin and Howard en Handle With Care. In zijn beroemdste (en beste) film The Silence of the Lambs (1991) kwam het allemaal samen. Demme kon suspense creëren als de besten, maar was ook oprecht geïnteresseerd in de mens achter slachtoffer én dader.

Het was de reden dat The Silence of the Lambs met voorsprong de beste Thomas Harris-verfilming werd, en tot op de dag van vandaag de enige horrorfilm is die ooit de Oscar voor beste film won. EYE vertoont de klassieker maandagavond 8 mei op 35mm, en zal als voorprogramma enkele trailers van Jonathan Demme-films vertonen. En hopelijk binnenkort: een ruimer retrospectief. Waarin dan ook opgenomen al Demme’s schitterende muziekdocumentaires. Dat heeft de man zeker verdiend.

The Silence of the Lambs wordt op 8 mei 2017 in EYE, Amsterdam vertoond. De kaartverkoop is reeds begonnen.

 

 De mens achter het monster: Anthony Hopkins in The Silence of the Lambs / Columbia-TriStar, foto Demme Biënnale Venezia 2015 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180