banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

EYE eert Robby Müller met unieke tentoonstelling

02 maart 2016

Uniek, want niet eerder werd er een tentoonstelling aan het werk van cameraman Robby Müller gewijd. In Master of Light – Robby Müller komt diens veelzijdigheid in alle facetten aan bod. Niet alleen worden er memorabele filmbeelden getoond, er is ook aandacht voor experimenten. En legendarische regisseurs geven commentaar over hun samenwerking.

Wim Wenders, Lars von Trier, Jim Jarmusch… het zijn niet de minste namen met wie de Nederlandse cameraman Robby Müller (1940) heeft gewerkt. Op de grote tentoonstelling die EYE in de zomer aan het werk van Müller wijdt, vertellen de regisseurs over de kwaliteiten van Müller en hun samenwerking. Ook selecteerden zij ‘typische Müller-scènes’.

Het publiek herinnert zich wellicht ook typische Müller-shots: Björk dansend in een fabriek, Johnny Depp dobberend in een kano en Nastassja Kinski in haar felrode mohair trui, onuitwisbare filmplaatjes uit respectievelijk Dancer in the Dark, Dead Man en Paris, Texas.

De tentoonstelling brengt een selectie van persoonlijk materiaal uit het archief van Müller en toont belangrijke fragmenten uit de films die hij met verschillende regisseurs maakte. De tentoonstelling laat tevens de opkomst van de auteurscinema van de jaren zeventig zien, een ontwikkeling waaraan het werk van Müller in grote mate bijdroeg. Als geen ander wist hij een eenheid tussen verhaal, sfeer en beeld tot stand te brengen. In zijn kenmerkende weidse shots en long takes maakte hij het liefst gebruik van natuurlijk licht. Maar hij stond ook open voor technologische ontwikkelingen. Zo hanteerde hij de handheld camera bij Breaking the Waves, videotechnieken bij 24 Hour Party People en gebruikte hij honderd camera’s bij Dancer in the Dark.

Master of Light – Robby Müller is van 4 juni tot en met 28 augustus 2016 te bezichtigen in EYE. Bij de tentoonstelling hoort een uitgebreid programma met lezingen, filmvertoningen en muziek.

Foto: Johnny Depp in Dead Man en Nastassja Kinski in Paris, Texas.

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie