banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

EYE organiseert tentoonstelling rond cameraman Robby Müller

01 december 2015

Hij is zonder twijfel de belangrijkste cameraman die Nederland ooit heeft voortgebracht. Daarom zet filminstituut EYE komende zomer Robby Müller (Jim Jarmusch, Lars von Trier, Wim Wenders) volop in het zonnetje. Voor een grote tentoonstelling stelt Müller zijn persoonlijke archief beschikbaar.

Robby Müller (Willemstad, 1940) is internationaal gelauwerd om zijn vaak baanbrekende camerawerk en virtuoze lichtbehandeling voor regisseurs als Jim Jarmusch, Lars von Trier, Wim Wenders en Steve McQueen. Hij vertrok al jong naar Duitsland, waar hij omarmd werd door een opkomende generatie jonge cineasten als Peter Handke en Edgar Reisz.

Met Wim Wenders werkte hij het nauwst samen. Zij draaiden vele klassiekers samen, waaronder Summer in the City, Der Amerikanische Freund en Paris, Texas. Voor Jarmusch verzorgde hij vier maal het camerawerk (voor onder andere Mystery Train en Dead Man), voor Lars von Trier tweemaal: Breaking the Waves en Dancer in the Dark. Ook werkte hij met Barbet Schroeder, William Friedkin, Peter Bogdanovich en Frans Weisz.  

Zijn persoonlijke archief bestaat uit talloze videotapes waarin Müller op dagboekachtige wijze zijn leven heeft vastgelegd. Naast dit bewegende beeld bevat Müllers archief ook tientallen foto’s, brieven en notities van de regisseurs waar hij mee samenwerkte, originele scenario's en setfoto's. Een uitgekiende selectie van dit materiaal wordt samengebracht met belangrijke fragmenten uit de films die Müller geschoten heeft. 

Ook nodigt EYE een aantal regisseurs uit met wie Müller samenwerkte, om de shots en scènes te selecteren die voor hen de essentie van Müllers kunstenaarschap uitmaken. Al met een vorstelijk huldeblijk voor een begaafd kuenstenaar.

lees meer
LadyBird
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN