banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Filmfonds in 2018: boost samenwerking en innovatie

25 januari 2018

Maandag presenteerde het Filmfonds een aangepaste regelgeving. Makers moeten beter kunnen inspelen op veranderingen in de branche en meer ruimte krijgen voor innovatie zoals VR, high end tv-series en mean-and-lean marketing en distributiestrategieën.

Het gaat om een actualisering van de reglementen. Daarmee borduurt het Filmfonds voort op de in 2017 nieuw ingeslagen koers: hogere bijdragen voor minder films, en beter evenwicht tussen artistieke, cross-over en mainstream films. Maar vooral moet het voor de sector gemakkelijker worden om een omslag te maken. Volgens directeur Doreen Boonekamp broodnodig in een branche waarin de verhoudingen steeds meer onder druk staan. Ze deed een klemmend beroep op de eensgezindheid en zelfreflectie van de sector: 'Het moet een gedeelde missie zijn om de diversiteit, kwaliteit en impact omhoog te stuwen. Elkaar niet langer de vliegen afvangen, maar meer samenwerking en durf.'

Een grote wijziging is de vervanging van het suppletiefonds door een aangepaste Realiseringsbijdrage. Voortaan is er ook voor mainstreamfilms een extra matchingsbijdrage, namelijk voor aanvragers die met een film meer dan 150.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken. Samen met de wijziging van het btw-convenant naar een nieuwe semi-automatische regeling waarmee het Abraham Tuschinski Fonds van de NVBF en FDN binnenkort komt, vormt dit een pakket dat de diversiteit en kwaliteit van mainstream films een boost moet geven.

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN