banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Filmfonds wil meer diversiteit

14 december 2015

De culturele diversiteit in de Nederlandse speelfilm laat te wensen over. Dat is althans de mening van het Nederlands Filmfonds, dat momenteel gesprekken voert met vakorganisaties om dit te verbeteren. Dit streven moet een belangrijke plek krijgen in het nieuwe beleidsplan dat het Filmfonds volgend jaar presenteert.

‘Als je kijkt naar de Nederlandse films in de bioscopen, dan snap ik dat grote groepen Nederlanders zich daar nog niet voldoende in herkennen’, stelt Filmfonds-directeur Doreen Boonekamp. Ze wijst naar de VS als voorbeeld van een filmmarkt waar die diversiteit wel is doorgevoerd. Daar zijn films en series ontwikkeld als Empire en How to Get Away with Murder die zich sterk richten op de Afro-Amerikaanse markt.

Boonekamp signaleert het Nederlands gebrek op alle niveaus: van acteurs tot regisseurs en ook crewleden. ‘Het overgrote deel van de makers is blank’, erkent de directeur. ‘Het leggen van verbindingen met talenten die een andere culturele achtergrond hebben kan de diversiteit aan verhalen niet alleen bevorderen maar verhalen ook verdiepen.’ Volgens Boonekamp past dit ook bij de wens van de filmsector zelf die graag ‘een zo groot en breed mogelijk publiek willen aanspreken.’

Door een aanspreekpunt binnen haar organisatie aan te stellen, hoopt Boonekamp de diversiteit op de eigen agenda te zetten. Ook is ze in gesprek met onder meer acteursvakbond ACT, regisseursvakbond DDG, het Netwerk Scenarioschrijvers, Filmproducenten Nederland en de Filmacademie.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

LadyBird
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN