banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Filmjaarboek 2015/2016 uitgereikt

23 april 2016

Het meest uitgebreide naslagwerk in filmland heeft er weer een deeltje bij: de nieuwe editie van het Filmjaarboek werd gisteren in EYE gepresenteerd.

Regisseur André van Duren (De helleveeg) ontving het eerste exemplaar gistermiddag uit handen van presentator Hans Beerekamp.

En ze staan er weer allemaal in: van Spectre (best bezochte film van 2015),  tot de beste film van het jaar volgens de filmpers, Son of Saul, tot filmhuis-lieveling 45 Years.
En, zoals gebruikelijk, worden behalve de uitgebreide credits van alle in Nederland in de bioscoop uitgebrachte films ook weer spraakmakende trends belicht.

Dit jaar wordt Steven Spielberg als politiek filmmaker bekeken en ook de snelle ontwikkeling van virtual reality en immersive cinema komen aan de orde. De geëngageerde cinema blijkt uit het aanbod verdwenen, en uit het Jaaroverzicht van Karin Wolfs blijkt dat het jaar vooral in het teken stond van pegels, protest en politiek.

Ook belangrijk: de Vrienden van het Filmjaarboek. Die helpen al jaren met het voortzetten van de in 1980 begonnen traditie om alle in de bioscoop uitgebrachte films jaarlijks te inventariseren. Ook dit keer is weer de uiterste zorg besteed aan het inventariseren van alle uitgebrachte titels en het verzamelen van de namen van acteurs en technici, bezoekcijfers, soundtracks, de juiste beeldverhoudingen (de zogeheten 'aspect ratio') en dvd-gegevens.

Filmjaarboek 2015/2016 is een uitgave van Amsterdam University Press en kost € 27,50.

Foto: Ilona van Genderen Stort

 

 

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN