banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Filmpers kiest Moonlight als beste film van 2017

27 december 2017

Voor de vijftiende keer koos de Nederlandse filmpers (verenigd in de KNF) in samenwerking met de Filmperslijst een beste film en een beste Nederlandse film van het jaar. Moonlight kwam als beste film uit de bus; Brimstone werd gekozen tot beste NL-productie. Opvallend: Nederlandse films zijn niet populair onder de pers.

Vorig jaar waren er nog twee winnaars: La La Land én Toni Erdmann, maar dit jaar was de filmpers weer unaniemer in zijn keuze: het drama Moonlight, dat dit jaar ook de Oscar voor beste film won, was volgens 76 stemmers de beste film van het jaar.

De uiteindelijke top 3 werd door ongeveer een derde van alle stemmers genoemd: Moonlight eindigde bovenaan, gevolgd door The Square en Get Out. De top 10 bestond verder uit American Honey, Paterson, Blade Runner, Visages village, mother!, The Handmaiden en op een gedeelde tiende plaats I Am Not Your Negro en Loveless.

Filmperslijst-beheerder en KNF- en tevens HFN-medewerker Robbert Blokland is al jaren de drijvende kracht achter de verkiezing: ‘Het leuke van deze lijst is dat alle KNF-leden eraan meedoen. Dus niet alleen de critici van de serieuze kranten, maar ook van de tv-gidsen en websites.

Bij sommige inzendingen ontving Blokland korte toelichtingen: ‘De American Honeys waren nog vaak in mijn gedachten. Hoeveel zouden het er inmiddels zijn en wat is hun toekomst?’, vroeg een stemmer zich af.  

Minder enthousiasme, nóg minder dan vorig jaar, was er over het gemiddelde niveau van de Nederlandse films. De top 3, Brimstone,  Bram Fischer en Quality Time, verraadt een duidelijke voorkeur voor kwaliteitsfilms, maar toch weigerden opvallend veel KNF-leden punten toe te kennen aan beste NL-producties omdat ze die naar eigen zeggen ‘gewoon niet hadden gezien’. Gelukkig waren er ook lichtpuntjes: ‘De enig echt interessante film die ik zag was een afstudeerfilm: We Will Maintain van Festus Toll’, tipte een inzender.

Hieronder de eerste tien van beide lijstjes.

Beste film 2017
Moonlight
The Square
Get Out
American Honey
Paterson
Blade Runner
Visages village
mother!
The Handmaiden
I Am Not Your Negro / Loveless

Beste Nederlandse film 2017
Brimstone
Bram Fischer
Quality Time
To Stay Alive: A Method
Waldstille
Liefde is aardappelen
Broers
Weg van jou
Toen mijn vader een struik werd
Dikkertje Dap

 

Dakota Fanning en Guy Pearce in de beste Nederlandse film van 2017: Brimstone / Paradiso Ent. /
Beeld Moonlight: Splendid Film

 

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px