banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Filmthuis: on demand test krijgt vervolg

01 oktober 2015

Op de branchedag tijdens het Nederlands Film Festival heeft Herrie Film & TV de testresultaten van Filmthuis bekend gemaakt. Filmthuis is een nieuw  initiatief waarmee filmtheaters (Nederlandse) premièrefilms gelijktijdig met de theatrale première ook on demand kunnen aanbieden via hun eigen website. De resultaten van de eerste test met de film Zomer zijn aanleiding voor de initiatiefnemers voor een vervolg. 

De uitkomsten zijn gepresenteerd op het Nederlands Film Festival tijdens de bijeenkomst Distributie en vertoning in een veranderende markt, georganiseerd door Herrie samen met Filmproducenten Nederland. Hierin werd gedebatteerd over nieuwe vormen van distributie en exploitatie en hoe deze het publieksbereik en positionering van de Nederlandse (artistieke) film kunnen verbeteren. 

Aanleiding om Filmthuis te initiëren door Noortje van de Sande en Anke Diejen van Herrie Film & TV , was de eigen persoonlijke ervaring. Veel filmliefhebbers tussen de dertig en veertig jaar zitten in een levensfase waarin ze te druk zijn om naar de bioscoop te gaan. Tegelijkertijd willen ze niet wachten op de dvd release omdat ze wel direct mee willen praten over actuele, net uitgekomen films. Filmthuis wil films beter beschikbaar en vindbaar maken voor de (arthouse en crossover) filmliefhebbers. Daarnaast is het de bedoeling om meer omzet te genereren voor rechthebbenden en filmtheaters, en piraterij tegen te gaan door legale content direct beschikbaar te maken. De effectieve inzet van beperkt marketingbudget wordt beschouwd als mooie bijvangst. Met Zomer was de testfilm van Filmthuis

Afgelopen periode is getest met de film Zomer. De film was te zien in acht filmtheaters. Verkadefabriek Den Bosch en LantarenVenster Rotterdam vertoonden de film alleen in de zaal, de overige zes deden mee aan de test (Ketelhuis Amsterdam, Filmhuis Den Haag, Louis Hartlooper Complex Utrecht , LUX Nijmegen, Chassé Breda, De Lieve Vrouw Amersfoort). Zomer werd door 1.400 bezoekers in de bioscoop bezocht en 600 filmkijkers bekeken de film on demand.

In de gebruikersonderzoeken die samen met Stichting Filmonderzoek en met CJP (voor jongeren 15-18 jaar) zijn uitgevoerd, zijn de motieven en struikelblokken voor Filmthuis gebruik inzichtelijk gemaakt. Het onderzoek is te downloaden via de site van Herrie Film & TV. De uitkomsten bieden voldoende basis voor een verder vervolg. Momenteel zijn er gesprekken gaande met filmtheaters en distributeurs. Wanneer er minimaal tien filmtheaters meedoen, krijgt Filmthuis een vervolg. De bedoeling is om twaalf tot vierentwintig films per jaar aan te bieden.

 

De Filmthuis test is ondersteund door EYE, Filmfonds, Denkk Juristen (Hugo Klaassen), Videodock, De Productie (Annemieke van Gorp & Rene Goossens), Stichting Filmonderzoek en Cineville.  

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie