banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Gerestaureerde General in filmtheaters

30 augustus 2016

Ter gelegenheid van de vijftigste sterfdag van Buster Keaton brengt EYE een digitaal gerestaureerde kopie van The General (1926) uit in de landelijke filmtheaters. Een aantal voorstellingen wordt begeleid door livemuziek.

Vijftig jaar geleden overleed de slapstickacteur en filmmaker Buster Keaton (1895-1966). Om stil te staan bij dat feit brengt EYE een digitaal gerestaureerde kopie in roulatie van een van Keatons beroemdste films: The General.  Daarin raakt hij als treinmachinist betrokken bij de Amerikaanse Burgeroorlog. Wanneer een groep Noorderlingen zijn trein kaapt, de General uit de titel, doet hij er alles aan om die terug te krijgen. De acteur verrichte veel stuntwerk zelf in wat hij als zijn favoriete film beschouwde. Met Charlie Chaplin, Laurel en Hardy en Harold Lloyd behoort Buster Keaon tot de grootste slapstickacteurs uit de filmgeschiedenis.

De nieuwe kopie gaat vergezeld van de in 1995 door componist Robert Israel geschreven soundtrack. Het Capital Trio (Annie Tångberg, Andreas Suntrop en Martin de Ruiter) verzorgt daarnaast een live begeleiding tijdens de volgende voorstellingen: 5 september Filmschuur Haarlem; 24 september Groninger Forum; 23 oktober Gigant Apeldoorn; 28 oktober Natlab Eindhoven.
 
De vertoningen van The General in EYE vinden plaats op 3, 4, 7, 10 en 11 september om drie uur met soundtrack. Landelijke vertoningen: Filmhuis Den Haag; 't Hoogt, Utrecht; Natlab, Eindhoven; Filmschuur Haarlem; Filmhuis Alkmaar; Fraterhuis Zwolle; Filmtheater Hilversum; Chassé Breda; Filmtheater Cinebergen, Bergen; Gigant Apeldoorn; Filmhuis Harderwijk; Louis Hartlooper Complex Utrecht; Focus Arnhem; Groninger Forum.


Buster Keaton in The General (1926) / EYE

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN