banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Goud voor Tonio

14 november 2016

De Nederlandse Oscar-inzending Tonio van regisseur Paula van der Oest heeft de Gouden Film-status bereikt. Afgelopen weekend werd de 100.000-ste bezoeker geteld voor het drama dat is gebaseerd op de gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden.

Om dit heugelijke feit te vieren werden Paula van der Oest en hoofdrolspeler Chris Peters verrast met een Gouden Film. 

Tonio is de verfilming van de requiemroman die A.F.Th. van der Heijden in 2011 schreef over het rouwproces waarin hij en zijn vrouw belandden na de dood van hun zoon. De hoofdrollen worden vertolkt door Pierre Bokma, Rifka Lodeizen en Chris Peters.

Het drama zal Nederland vertegenwoordigen bij de aankomende editie van de Academy Awards. Het is voor de derde keer dat een film van regisseur Paula van der Oest wordt ingestuurd voor de categorie Best Foreign Language Film. In 2002 werd de familiekomedie Zus & zo ingestuurd; in 2014 het drama Lucia de B.

Op 24 januari 2017 maakt de Academy de nominaties voor de 89-ste editie in alle categorieën bekend. De uitreiking van de beeldjes vindt plaats op  26 februari 2017 in Los Angeles.

De Gouden Film wordt uitgereikt door het Nederlands Filmfonds en het Nederlands Film Festival (NFF) in samenwerking met L'OR, hoofdsponsor van het NFF.
Tonio is de tiende film die dit jaar met een Gouden Film wordt bekroond.

De distributie van Tonio is in handen van September Film. Het drama draait nog volop in de Nederlandse bioscopen.

 

Paula van der Oest  (tweede van links) en Chris Peters (tweede van rechts) krijgen bloemen en een Gouden Film-plaquette / NFF

 

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie