banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Henk van der Linden geëerd door Zutphen

28 april 2016

De legendarische jeugdfilmer Henk van der Linden (1925) is in Zutphen onderscheiden met de Luxor Award. Deze prijs is speciaal voor hem in het leven geroepen door het Luxor Theater in Zutphen om zijn verdiensten voor de Nederlandse film in het algemeen en de kinderfilm in het bijzonder te erkennen.

Van der Linden, die volgende week 91 wordt, was zeer in zijn nopjes met de prijs. ‘Er zijn zoveel filmmakers die een Gouden Kalf of een Oscar hebben, maar een Luxor Award heeft niemand. En wie de prijs na mij ook nog moge krijgen, ik zal altijd de eerste blijven die hem ontving!’

Van der Lindens impact op de Nederlands jeugdfilm mag niet onderschat worden. Tussen 1943 en 1984 was zijn bedrijf Rex Film verantwoordelijk voor 37 lange speelfilms, waaronder geliefde titels als Sjors van de rebellenclub (1955), De avonturen van Pietje Bell (1964) en Billie Turf, het dikste studentje ter wereld (1978). Het maakte hem officieel de meest productieve cineast van Nederland en de vader van de jeugdcinema. Nieuwe avonturen van Dik Trom staat in het Guinness Book of Records als de langst lopende Nederlandse speelfilm ooit: deze titel draaide achtentwintig jaar onafgebroken in een of meerdere theaters.

Van der Linden regisseerde, schoot en monteerde zijn films zelf. Vaak gebruikte hij daarbij zijn woonplaats Thull in Limburg als decor, en keerde dezelfde acteurs terug. Zoon Cor was bijvoorbeeld in 35 producties te zien. Door de opkomst van de videotheek en het wegvallen van de buurtbioscopen besloot Van der Linden om er in 1985 mee te stoppen. In 2003 werd een groot deel van zijn werk uitgebracht op dvd. In 2012 werd bekend gemaakt dat EYE alle Rex-films zal gaan conserveren en bewaren, waardoor vertoningen in de toekomst mogelijk blijven.

foto: dikke pret bij Billie Turf, met onder andere Tom Jansen en Jan Kruyk (Rex Film)

Op 18 mei wordt door het Luxor Theater zijn film De avonturen van Pietje Bell in een nieuwe kopie vertoond in aanwezigheid van hoofdrolspeler Jeu Consten en tal van gasten uit de Nederlandse filmwereld. 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 2
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Sander Mulder 05-05-2016 om 13:25 uur
Beste Mark, Henk van der Linden is nog steeds woonachtig in Limburg en dus niet in Zutphen.
Maar desalniettemin geweldig dat hij eindelijk in het zonnetje wordt gezet!
Lex Veerkamp 05-05-2016 om 12:02 uur
De sinds eergisteren 91-jarige Henk van der Linden (geboren en getogen in Limburg) woont overigens niet in Zutphen , maar in een klein dorpje onder de rook van Sittard.
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
LadyBird