banner Pieter Konijn
NIEUWS - Pick ‘n’ mix

Hongaarse hypnotiseur in EYE

20 januari 2017

Vanaf morgen is in EYE een tentoonstelling te zien over het werk van Béla Tarr. Slechts negen speelfilms maakte de Hongaarse regisseur. Zwaarmoedig, in zwart-wit en niet altijd even makkelijk te duiden. Speciaal voor EYE ontwikkelde Tarr een expositie, mét een actueel tintje. En de meester komt zelf ook nog even langs.

Béla Tarr (61) is een van de meest invloedrijke filmauteurs van de afgelopen dertig jaar. Hij is de meester van het lange shot, van prachtig in beeld gebrachte, zwaarmoedige films over de condition humaine. Hij brak internationaal door met Damnation (1988) en breidde zijn roem uit met het ruim zeven uur durende Sátántangó (1994), Werckmeister harmóniák (2000) en The Turin Horse (2011), de film die hij beschouwt als het einde van zijn eigen filmografie. Speciaal voor EYE ontwikkelde Tarr een tentoonstelling die het midden houdt tussen een film, een theaterdecor en een installatie, en nam hij nog eenmaal de camera ter hand om zijn allerlaatste scène te filmen. Daarin toont hij zijn boosheid over de houding binnen Europa, en met name in Hongarije, tegenover vluchtelingen.

Over die problematiek zei hij gisteren in de Volkskrant: ‘Het gaat me niet zozeer om de vluchtelingencrisis. Het gaat me over wat die problematiek over onszelf zegt. Over onze luiheid, over ons onvermogen de wereld leefbaar te maken. Tegelijkertijd ben ik net zo schuldig als iedereen. Het enige wat ik op dit moment doe, is zo’n verdomde expositie inrichten.’

Tijdens de tentoonstelling worden de belangrijkste films van Tarr, Sátántangó (lengte: zeven en een half uur) en The Turin Horse vertoond. Op 24 januari spreekt Tarr in EYE over zijn filmschool film.factory (hij noemt het zelf liever een workshop), die in 2015 in de filmacademie van Sarajevo werd opgericht, maar inmiddels niet meer bestaat.

Op 26 januari geeft Béla Tarr op het International Film Festival Rotterdam een masterclass.

Béla Tarr – Till the End of the World is te zien van 21 januari tot en met 7 mei 2017 in EYE, Amsterdam.

 

Scène uit Sátántangó / EYE

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180